Visie & Beleidsplein

Tweede jaar Challenge010

resultaten van een schoolsportprogramma

Eekeren, F. van, Hombergh, S. van den, & Dijk, B. (2015). Tweede jaar Challenge010: resultaten van een schoolsportprogramma. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Challenge010 maakt het voor jongeren van scholen uit het Rotterdamse voortgezet onderwijs mogelijk om via hun school in verenigingsverband te sporten. Het programma richt zich hoofdzakelijk op jongeren van 12 tot 16 jaar die nog geen lid zijn van een sportvereniging. Na een succesvolle pilot in Rotterdam-Zuid werd Challenge010 in het schooljaar 2013-2014 uitgerold over heel Rotterdam. 

Dit onderzoek toont de opbrengst van twee jaar Challenge010. De onderzoekers gaan uitgebreid in op de resultaten, geven een overzicht van de werkzame mechanismen en laten zien waar ruimte is voor verbetering. 

Jongeren die deelnemen aan Challenge010 ervaren positieve effecten van dit programma. Ze vinden het bijvoorbeeld leuker om naar school te gaan en beleven veel plezier aan sport. Ook krijgt de meerderheid door hun deelname meer respect en zelfvertrouwen.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

Tweede jaar Challenge010

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Frank van Eekeren
Sofie van den Hombergh
Bake Dijk

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

jongeren
onderwijs
schoolsport
sportaanbod
sportstimulering
sportverenigingen
vmbo
voortgezet onderwijs