Visie & Beleidsplein

Een zwemdiploma voor 650 kinderen uit arme gezinnen in Zuid-Holland

Wekker, T. de, & Arko Sports Media (2015). Een zwemdiploma voor 650 kinderen uit arme gezinnen in Zuid-Holland. Sport & Strategie.

De regeling is bedoeld voor kinderen uit gezinnen die rond de armoedegrens leven. Via het Jeugdsportfonds kunnen zij elk jaar 225 euro krijgen om te kunnen sporten. "Voor veel sporten, zoals voetbal of hockey, is dat bedrag voldoende. Maar voor zwemlessen meestal niet”, zegt Harry Akkermans van Jeugdsportfonds Zuid-Holland. "We zagen kinderen die na zeven maanden moesten stoppen met de lessen omdat het geld op was. Dan konden ze vijf maanden later weer instromen, maar in de tussentijd waren ze wat ze geleerd hadden weer vergeten. Dat was erg triest, zeker omdat het zo belangrijk is dat kinderen in ons land leren zwemmen. We hebben iets te veel water om niet te kunnen zwemmen.”   

Drie maanden geleden voerden Fonds 1818 en Jeugdsportfonds Zuid-Holland de eerste gesprekken. Fonds 1818 bestaat in 2018 tweehonderd jaar. "In dat kader wil het fonds iets speciaals doen. Met deze zwemregeling lopen we daarop vooruit”, zegt Akkermans.

Grens op kinderen van zes jaar

De regeling komt erop neer dat Fonds 1818 de jaarlijkse bijdrage van het Jeugdsportfonds verdubbelt tot 450 euro. Daarnaast krijgt een kind van het zwembad de garantie dat het zijn of haar zwemdiploma A behaalt. Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, geldt de regeling voor kinderen vanaf zes jaar. Akkermans: "Het Jeugdsportfonds is er normaal gesproken voor kinderen van vier tot achttien jaar. Ik heb de afgelopen maanden veel met mensen bij zwembaden gesproken en zij vertelden me dat kinderen van vier jaar bijna nooit binnen een jaar hun A-diploma halen. Dat komt omdat ze kracht tekort komen. Daarom hebben we de grens op zes jaar gesteld. Dan nog zullen er kinderen zijn die het A-diploma niet binnen een jaar halen. De zwembaden die meedoen nemen de kosten van de eventuele extra lessen bovenop het jaar voor hun rekening.” 

Maatschappelijke rol

Elf zwembaden in de gemeenten Delft, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Pijnacker-Nootdorp en Noordwijk doen mee. Dat zijn gemeenten waarin Fonds 1818 actief is en die aangesloten zijn bij het Jeugdsportfonds. Het gaat zowel om gemeentelijke baden als zwembaden van Sportfondsen en private baden. Akkermans: "Ik heb de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd met de verantwoordelijken bij de zwembaden. Ze willen met deze regeling hun maatschappelijke rol oppakken.”   

De regeling gaat met terugwerkende kracht per 1 september van dit jaar in. Toen zijn er al kinderen begonnen met zwemlessen betaald vanuit het Jeugdsportfonds. Met de verdubbeling van Fonds 1818 kunnen zij komend jaar door met de lessen. Er zal genoeg geld zijn om ongeveer 650 kinderen hun zwemdiploma A te laten halen. De regeling geldt zolang de voorraad strekt. "De intentie is om de regeling na een jaar te verlengen, zodat meer kinderen er gebruik van kunnen maken. Daarover moeten echter nog afspraken worden gemaakt met Fonds 1818 en de zwembaden”, zegt Akkermans.   

Het liefst ziet hij dat kinderen na het behalen van hun A-diploma door gaan voor hun B en eventueel C. "Daarvoor is die 225 euro van het Jeugdsportfonds alleen meestal wel voldoende. Deze regeling is dus alleen voor diploma A.”

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Tessa de Wekker
Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

armoede
gezin
jeugd
kinderen
subsidies
zwemmen
zwemonderwijs