Visie & Beleidsplein

Jongeren haken niet eerder af, maar ‘shoppen’ steeds meer tussen sporten

Wekker, T. de, & Arko Sports Media (2015). Jongeren haken niet eerder af, maar ‘shoppen’ steeds meer tussen sporten. Sport & Strategie.

"Ik heb niet het idee dat jongeren eerder afhaken dan voorheen. Al jaren is er een groep jongeren die stopt met hun verenigingssport. Daar tegenover staan ook veel jongeren die wel doorgaan met hun sport, of die wanneer ze op de middelbare school zitten een andere sport gaan doen, die beter bij ze past.”

Sportschool aantrekkelijk alternatief

De laatste jaren zijn jongeren wel meer gaan ‘shoppen’, aldus Elling. Wat vind ik leuk, welke sport past bij mij? Jongeren stellen zichzelf die vraag vaker. "Er komt steeds meer concurrentie voor de traditionele verenigingssporten als voetbal en hockey. Vroeger mocht je bijvoorbeeld pas lid worden van een sportschool als je zestien was. Een paar jaar geleden is die leeftijd verlaagd, omdat de fitnessbranche ook de potentie in die leeftijdsgroep zag. Voor sommige jongeren is de sportschool een aantrekkelijk alternatief voor de voetbalclub, want het lijf en hoe dat eruit ziet, wordt bij bepaalde groepen jongeren steeds belangrijker”, zegt Elling.   

Ze zegt dat het moeilijk vast te stellen is of jongeren nu eerder stoppen met hun sport dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Elling: "Veel langlopend onderzoek wordt gedaan in leeftijdsgroepen. Bijvoorbeeld twaalf tot achttien. Dat is niet voor niets. Alleen de groep van bijvoorbeeld veertienjarigen is vaak te klein in de onderzoekspopulatie. We weten uit sportparticpatieonderzoek dat er nogal wat gebeurt in de middelbare schoolleeftijd. Jongeren haken af, bijvoorbeeld omdat ze op zaterdag gaan werken, gaan een andere sport doen of blijven gewoon bij hun club. Maar op welke leeftijd dat precies gebeurt, en of ze nu jonger afhaken, is moeilijk te zeggen.” Wel vindt Elling de vraag interessant om te onderzoeken, mits er voldoende langdurige data op specifieke leeftijd beschikbaar is.

Nieuwe vormen van sport, zoals freerunnen, zijn bij de KNGU populair onder leden die stoppen met turnen en gymnastiek.

Nieuwe takken van sport

Sommige verenigingen en sportbonden spelen in op de afhakende jeugd. Gymnastiekbond KNGU is daar volgens Elling een goed voorbeeld van. Het is al jaren bekend dat veel meisjes en jongens op de middelbare school stoppen met turnen of gymnastiek. Bijvoorbeeld omdat ze de competitie zat zijn, of het vele trainen als ze op een hoger niveau turnen. Of ze vinden juist dat ze niet goed genoeg zijn. "De KNGU heeft nieuwe takken van sport, zoals freerunnen en dans, binnen de bond gehaald. Je ziet dat leden die stoppen met turnen en gymnastiek, overstappen naar die vormen. De KNGU probeert clubs zich te laten aanpassen aan nieuwe sportwensen om de concurrentie met commerciële partijen aan te kunnen gaan.”

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Tessa de Wekker
Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

jeugd
jongeren
sportbeoefening
sportverenigingen
verenigingen