Visie & Beleidsplein

Transfloormer moet sportcentra multifunctioneel maken

Dusée, M. (2015). Transfloormer moet sportcentra multifunctioneel maken. Sportnext.nl.

Uit recessiepeilingen bij gemeenten blijkt dat 93 procent van de gemeenten al bezuinigd heeft op sport of van plan is dit te doen in de huidige collegeperiode. Bij bezuinigingen en bij het efficiënter inzetten van de beschikbare middelen wordt vooral gekeken naar het accommodatiebeleid. Ruim 85 tot 90 procent van het gemeentelijke sportbudget gaat immers naar (beheer en inrichting van) sportaccommodaties.

Oprolbare sportvloer

Met de Transfloormer van het Nederlandse bedrijf TinT is het mogelijk om sportcomplexen goedkoop en snel multifunctioneel bruikbaar te maken door met één druk op de knop de volledige sportvloer op te rollen of (naar keuze) juist af te dekken. Binnen een uur verander je zo een sporthal met sportvloer van bijv. 45 x 25 meter en 5.000 kg, naar een ruimte waar feesten, tentamens en/of andere events gehouden kunnen worden. Het voordeel daarbij is dat de bestaande vloer 'beschermd' wordt, omdat er een tweede vloer bovenop komt te liggen of de sportvloer opgerold is. In feite dus vergelijkbaar met het GelreDome in Arnhem waar het veld naar buiten geschoven kan worden. Naast het 'beschermen van de vloer' is het ook mogelijk om te switchen van een trainingshal naar een wedstrijdhal met een zogenaamde 'TV-vloer'. Zo is het mogelijk om de ene keer te trainen op een veld met meerdere lijnen, terwijl in het weekend bijvoorbeeld de hal gebruikt wordt als wedstrijdvloer. 

In de sporthal van Boerderij Dichtbij (Wateringen) is een eerste prototype van de Transfloormer aangelegd. De sporthal wordt gebruikt om te tennissen, zaalvoetballen en basketballen, terwijl het op andere dagen ook gebruikt kan worden als evenementzaal (bijv. workshops of feesten). Naast de commerciële aanbieder in Zuid-Holland gaat ook Racket- en Partycentrum 's-Gravenzande de Transfloomer aanleggen. 

4D sportveld

Er zijn ook andere manieren om sportaccommodaties 'multifunctioneel' in te zetten. Zo introduceerde Cablean Group in 2012 een eerste 4D sportveld. Met het Cablean Sportveld is het mogelijk om een grasmat te transformeren naar een veld met zonnepanelen of een drainagesysteem. Dit doordat het veld wordt 'gekanteld' naar een gewenste ondergrond. Daarnaast zijn er aanbieders die speciale kunstgrasvelden aanleggen, waarop meerdere sporten gespeeld kunnenworden. Op de kunstgrasvelden van Yalp is het bijvoorbeeld mogelijk om te voetballen, handballen, hockeyen en/of tennissen. Door middel van verschillende belijningen kunnen er meerdere sporten op één veld gespeeld worden.

Zowel voor binnen- als buitensportaccommodaties lijken er de laatste jaren steeds meer innovaties te komen die multifunctioneel accommodatiegebruik stimuleren. Het is niet alleen een kans voor sportverenigingen of exploitanten van sportaccommodaties of -hallen om hier in te investeren (en zodoende de kosten te drukken), maar ook steeds vaker een wens vanuit lokale overheden. Door middel van een oprolbare sportvloer, uitschuifbare vloer en/of een draaiende sportvloer is het mogelijk een accommodatie duurzamer en goedkoper te 'runnen'.

Klik hier om het filmpje in groot formaat te bekijken.

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Michel Dusée

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

multifunctionele accommodaties
sportaccommodaties
sporthallen