Visie & Beleidsplein

Henk Angenent

een onbegrepen doordouwer

Snoep, H. (2009). Henk Angenent: een onbegrepen doordouwer. Spider Graphics.

Een 'zucht' – het was in de waarneming van de Elfstedenjury niet eens een seconde – bedroeg het verschil tussen winnaar Henk Angenent en nummer twee Erik Hulzebosch op de Bonkevaart tijdens de vijftiende Elfstedentocht. Maar winst of verlies op die gedenkwaardige vierde januari 1997 maakt wel een enorm verschil. Op slag is je leven veranderd. Van bekende marathonschaatser ben je ineens bekende Nederlander. Eigenlijk nog meer dan dat, want het winnen van de Elfstedentocht maakt een nationale held van je.

Die 'nationale held' vertelt in dit boek wat het winnen van die Elfstedentocht, het grootste sportevenement in Nederland, allemaal met je doet.

Maar het boek vertelt natuurlijk meer. In zijn biografie 'een onbegrepen doordouwer' blikt Angenent ongezouten terug op zijn indrukwekkende schaatscarrière. De 'Dag van de Elfstedentocht', een reconstructie van zijn olympische droom op de tien kilometer die uitgroeide tot een bizarre route vol valkuilen en intriges, De Frisia- en TVM-jaren, de geslaagde aanval op het werelduurrecord, een onschuldige meniscusoperatie met grote gevolgen. Maar ook dat hij bijna verkocht was aan Bional, een overwinning cadeau deed aan Ruud Borst, zijn TNT-periode en vooral veel eigenzinnige en nooit eerder gehoorde verhalen, bijna tastbaar opgeschreven door Huub Snoep. 

In "Henk Angenent, een onbegrepen doordouwer" maakt u echter ook kennis met een gepassioneerde sporter die maar één doel had: winnen, zijn sport verkopen en de marathonsport groot maken. Duidelijk wordt ook dat boer zijn en topsport beoefenen bepaald geen sinecure is. Je moet een enorme discipline aan de dag leggen om die twee beroepen te kunnen combineren. Henk Angenent deed dat, liefst 20 jaar lang. En hoe!

Uitgever(s): Spider Graphics,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Huub Snoep

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Friesland
biografieën
levensloop
schaatsen
topsporters