Visie & Beleidsplein

Amsterdam enige Nederlandse stad in top 50 sportsteden

Arko Sports Media (2015). Amsterdam enige Nederlandse stad in top 50 sportsteden. Sport & Strategie online.

De jaarlijkse Sports City Poll wordt door het in Lausanne gevestigde internationale sportconsultancy TSE Consultancy georganiseerd in samenwerking met de Olympische website aroundtherings.com. De stemmers konden kiezen uit een lijst van 50 steden, geselecteerd op grond van criteria als: hoeveel grote sportevenementen en/of internationale kampioenschappen heeft de stad in het voorbije jaar georganiseerd, hoeveel professionele sportteams zijn er gevestigd etc. Leidraad is evenwel niet de kwantiteit, maar de vraag in de mate de stemmers de stad associëren met sport. De resultaten zijn gebaseerd op een online stemming waar iedereen aan mag meedoen, gecombineerd met een stemming door experts – een groep van 100 voorzitters en directeuren van internationale sportfederaties, NOC’s, sportmedia en andere beslissers in de sport.

 Een gedeelte van de top 50 - Bron: sportscitypoll2015.com

Barometer van de industrie

De antwoorden van de experts tellen zwaarder dan die van het algemene publiek, maar hoeveel zwaarder weet alleen Lars Haue-Pedersen, directeur van TSE Consulting. Zijn bedrijf helpt in het dagelijkse leven sportfederaties bij het zoeken naar geïnteresseerde steden voor hun topsportevenementen, en staat vervolgens deze steden bij in het uitbrengen van een kansrijk bid. Het overzicht laat zien dat het loont een groot sportevenement te huisvesten. Sterker, alleen al het uitbrengen van een bid verhoogt de kans om op deze lijst terecht te komen en gezien te worden als een ‘sportstad’. Dat geeft meteen het makke van de lijst aan: zij is – niet meer en niet minder - eigenlijk een barometer van de organiserende sportindustrie zelf.
 

Bij elke nieuwe editie van de Sport City Poll worden de drie laagst genoteerde steden verwijderd en vervangen door de drie hoogste nieuw genoemde (door de deelnemers aan de stemming) steden. Dat betekent dat volgend jaar niet meer gestemd kan worden op Gold Coast (Australië), Washington (VS) en het Marokkaanse Marrakesh. Hun plaatsen worden ingenomen door Boedapest, Gwangju (Zuid-Korea) en San Francisco.

Voor de volledige lijst, zie: sportcitypoll2015.com

Foto: Sportraad Amsterdam

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

geografische gebieden
internationaal
steden