Visie & Beleidsplein

Ideeën en uitdragingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid in de sportschool

een vergelijkend onderzoek onder sporters in Rabat, Marokko en Amersfoort, Nederland

Pluijmen, S.H., & Lugthart, S. (2015). Ideeën en uitdragingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid in de sportschool: een vergelijkend onderzoek onder sporters in Rabat, Marokko en Amersfoort, Nederland. Utrecht: Universiteit Utrecht.

In deze bachelorthesis worden ideeën en uitdragingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid weergeven in het licht van sportscholen in Amersfoort, Nederland en Rabat, Marokko. De relevantie is te verhalen op een gat in gender en sport theorieën (Larneby 2014). De ideeën en uitdragingen van de twee sportscholen worden in deze scriptie vergeleken en verbonden aan theorieën van structure en agency (Giddens 1984), verschillen in innerlijke kenmerken van mannelijkheid en vrouwelijkheid (Chodorow 2001, Baumeister en Sommer 1997, Cross en Madson 1997) en performance en performativity (Nagel 2003:52, Van den Bogert 2015). Ook zal de theorie van Smaele (2006:3) over ideale mannelijkheid en contratypische mannelijkheid een grote rol spelen in deze scriptie.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

Ideeën en uitdragingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid in de sportschool : een vergelijkend onderzoek onder sporters in Rabat, Marokko en Amersfoort, Nederland

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Britt Pluijmen
Suzanne Lugthart

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fitness
fitnesscentra
gender
mannen
scripties
vrouwen