Visie & Beleidsplein

What the penalty taker should and should not know

how having too much information about the goalkeeper can hinder penalty kick performance

Noël, B. (2016). What the penalty taker should and should not know: how having too much information about the goalkeeper can hinder penalty kick performance. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam.

Recent onderzoek heeft verschillende factoren geïdentificeerd die van invloed zijn op het gedrag en het succes bij het nemen van een strafschop. Dit zijn bijvoorbeeld mentale factoren zoals de wijze waarop de schutter omgaat met stress, de waarneming (inclusief het kijkgedrag) van de schutter, en de strategieën die een schutter hanteert. In dit proefschrift worden de theoretische en praktische consequenties van twee van die factoren nader onderzocht. Dit zijn ten eerste, de wijze waarop het schietgedrag en succes beïnvloed wordt door de door de schutter gehanteerde strategie (d.w.z. doelmanafhankelijk en doelmanonafhankelijke strategie). En ten tweede de wijze waarop de doelman het schietgedrag en succes van de schutter (zonder dat de schutter zich daarvan bewust is) kan beïnvloeden (d.w.z. het zogenoemde off-center effect). In totaal werden zes studies uitgevoerd, waarvan twee de effectiviteit en de mogelijke risico’s die gepaard gaan met beide strafschopstrategieën in kaart brengen, en vier meer licht werpen op de reikwijdte en oorsprong van het off-center effect.

Uitgever(s): Vrije Universiteit Amsterdam,

Download(s)

What the penalty taker should and should not know : how having too much information about the goalkeeper can hinder penalty kick performance

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Benjamin Noël

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

bewegingswetenschappen
gedrag
proefschriften
voetbal