Visie & Beleidsplein

Fitness, hardlopen en andere favoriete sporten van 55-plussers

Zeeuw, J. de, & Kenniscentrum Sport (2016). Fitness, hardlopen en andere favoriete sporten van 55-plussers. allesoversport.nl.

Sportschool populair bij 55-plussers

De tijd dat ouderen achter de geraniums zaten, is voorbij. Steeds meer 55-plussers weten bijvoorbeeld de sportschool te vinden, constateert brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra Fit!vak. Naast fitness hebben 55- tot 65-jarigen een voorkeur voor hardlopen, tennis, zwemmen en yoga. Onder 65- tot 79-jarigen wordt fitness gevolgd door zwemmen, tennis, gym en golf.

Ruim de helft sport

In Nederland wordt iemand als sporter beschouwd als hij of zij ten minste twaalf keer in de afgelopen twaalf maanden heeft gesport. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) sport één keer per week valt te lezen in de Rapportage sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de 50- tot 65-jarigen sport 67 procent minimaal twaalf keer per jaar. In de groep 65- tot 79-jarigen sport 55 procent minimaal twaalf keer per jaar.

Top vijf populaire sporten
50- tot 65-jarigen
Top vijf populaire sporten
65- tot 79-jarigen

1. Fitness

1. Fitness

2. Hardlopen

2. Zwemmen

3. Tennis 3. Tennis

4. Zwemmen

4. Gymnastiek
5. Yoga

5. Golf

Veel 65-plussers bewegen genoeg

De overheid adviseert 55-plussers om minimaal vijf keer matig intensief te bewegen door te fietsen, zwemmen, wandelen of een andere bewegingsvorm te doen waarbij de hartslag iets omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Van de 65-plussers beweegt het merendeel genoeg: 68,6 procent voldoet aan de zogeheten beweegnorm.

Ook interessant

Artikel: Regelmatig bewegen en krachtoefeningen voor een vitale oude dag

Bronnen:

https://www.volksgezondheidenzorg.info/
http://fitvak.com/
http://www.scp.nl/

Uitgever(s): Kenniscentrum Sport,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jolanda de Zeeuw
Kenniscentrum Sport

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.