Visie & Beleidsplein

A new approach to running style analysis using a pressure-sensitive insole device

a small step towards injury prevention

Mann, R.M. (2015). A new approach to running style analysis using a pressure-sensitive insole device: a small step towards injury prevention. Maastricht: Maastricht University.

De populariteit van hardlopen als een recreatieve bezigheid is de laatste decennia enorm gegroeid, en daarmee ook het aantal hardloopgerelateerde blessures (RRI's). Deze blessures komen voort uit overbelasting en betreffen meestal de rug en de onderste ledematen. Er is een toenemende interesse in biomechanische analyses en het verband tussen biomechanische variabelen en het ontstaan van blessures. De combinatie van biomechanica en epidemiologie om de RRI-risicofactoren beter te begrijpen, is relatief nieuw en wordt in dit proefschrift beschreven. De meest gangbare biomechanische meetinstrumenten tot op heden zijn krachtplatformen en 3Dbewegingsanalysesystemen om respectievelijk kracht en lichaamsbeweging te meten. Grondreactiekracht, vertical loading rate (snelheidsopbouw van verticale grondreactiekracht), hielstand bij landing en (snelheid van) pronatie tijdens de standfase zijn voorbeelden van aan de voet geregistreerde biomechanische parameters die relevant zijn voor de analyse van de belasting, en regelmatig in het biomechanische hardlooponderzoek bestudeerd worden. In biomechanisch onderzoek naar hardlopen worden tevens drukmeetinstrumenten gebruikt, die gegevens verschaffen over de omvang en locatie van de druk op de voetzool. In dit proefschrift wordt een drukgevoelige binnenzool, de zogenaamde ‘Runalyser’ geïntroduceerd, waarmee de strike index (SI – het eerste contactpunt op de voetzool met de ondergrond uitgedrukt als een percentage van de totale zoollengte) en tijd-specifieke parameters gemeten kunnen worden. 

Uitgever(s): Maastricht University,

Download(s)

A new approach to running style analysis using a pressure-sensitive insole device : a small step towards injury prevention

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Robert Mann

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

blessurepreventie
blessures
hardlopen
proefschriften
sportblessures