Visie & Beleidsplein

iSpace Sports: Gymzaal 2.0 met LED-lijnen en beamers

Wekker, T. de, & Arko Sports Media (2016). iSpace Sports: Gymzaal 2.0 met LED-lijnen en beamers. Sport & Strategie online.

Dit bedrijf uit Deventer won in 2009 de Nationale Sport Innovatieprijs met het Pulastic LED court, een sportvloer met lijnen van LED-verlichting. Inmiddels heeft het bedrijf een compleet beweegconcept om die vloer heen gebouwd. "We zijn twee jaar bezig geweest met de ontwikkeling. De eerste iSpace Sports is nu een feit", aldus De Jong.

Levensgroot Pacman

Samen met Sportbedrijf Drachten (de eigenaar van de gymzaal in Opeinde), toestelfabrikant Nijha en Nenko (leverancier van aangepast spelmateriaal) is de zaal ingericht en de inrichting vorig jaar uitgebreid getest. Hier was ook een buurtsportcoach uit Drachten bij betrokken. "Hij heeft zelfs eigen spellen ontwikkeld", zegt De Jong. "Tikkertje in een doolhof bijvoorbeeld. Met de LED-verlichting kan een doolhof op de vloer worden gemaakt. De kinderen mogen tijdens tikkertje niet over de lijnen heen."

Dat is slechts één spel. Er zijn tig mogelijkheden. Levensgroot Pacman bijvoorbeeld. "Of een oceaanspel. Er worden vissen op de vloer geprojecteerd die de kinderen kunnen vangen. Ook kunnen er doelen op de muur worden geprojecteerd. Als je met de bal scoort, verandert het doel van kleur en hoor je toeters."  De spellen lijken op games. De Jong: "Kinderen houden van gamen. We willen ze met iSpace Sports aan het bewegen krijgen doormiddel van games. We hopen natuurlijk dat kinderen, maar ook volwassenen, meer gaan bewegen. Ik denk overigens dat de traditionele teamsporten gewoon blijven bestaan. iSpace Sports is een aanvulling op het bestaande aanbod." 

Onderzoek naar effect

Het Mulier Instituut gaat de komende tijd onderzoeken of kinderen inderdaad meer gaan bewegen nu hun gymzaal zo drastisch is veranderd. Ook kijkt het onderzoeksinstituut naar hoe de kinderen bewegen en wat de effecten zijn.   

Maar kunnen de kinderen tijdens de gymles in deze moderne zaal ook nog gewoon een potje basketballen? "Natuurlijk", zegt De Jong. "Er hangen nog steeds klimrekken en baskets. De lijnen voor het basketbal, en voor andere sporten en spellen, worden wel met de LED-verlichting aangegeven. Als je basketbalt, zie je dus alleen nog de lijnen die voor deze sport nodig zijn. De wirwar van lijnen op de vloer is weg." 

De inrichting van een gymzaal met iSpace Sports kost ongeveer een ton. De exacte kosten zijn echter afhankelijk van de oppervlakte van de zaal en van wat de opdrachtgever allemaal wil. Zo kunnen de ramen verduisterd worden en zijn er allerlei opties voor meer en minder technische snufjes, toestellen en spelmaterialen.  

Inmiddels heeft Sika al drie nieuwe opdrachten om een gymzaal met iSpace Sports in te richten. Daar stopt het niet als het aan het bedrijf ligt. De Jong: "We zijn nu bezig om het concept uit te breiden naar grotere sporthallen en buitenruimten."

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Tessa de Wekker
Arko Sports Media

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

beweegstimulering
buurtsportcoaches
gezondheidseffecten
gymnastieklokalen