Visie & Beleidsplein

Fysieke, mentale en sociale ontwikkelingen

waargenomen effecten door ouderen van danslessen op welbevinden en zelfregie

Timmermans, I. (2014). Fysieke, mentale en sociale ontwikkelingen: waargenomen effecten door ouderen van danslessen op welbevinden en zelfregie. Wageningen: Wageningen University.

Deze pilotstudie onderzocht de betekenissen en ervaren effecten van danslessen voor ouderen in Wageningen op welbevinden en zelfregie. Op basis van literatuurstudie, interviews en observaties zijn aanbevelingen gedaan voor vervolgactie en -onderzoek. Negen vrouwen en twee mannen met een leeftijd tussen 59-87 jaar die deelnamen aan de danslessen “vrijheid van beweging” in Wageningen werden geïncludeerd. Voorafgaande aan de danslessen waren deelnemers tevreden over hun gezondheid en bedachten alternatieve oplossingen voor klachten. Na de danslessen gaven ze aan geen effecten te merken op de expliciet gevraagde welbevinden en zelfregie, maar wel op ontspannenheid, zelfvertrouwen, eenzaamheid, expressie van emoties, creativiteit en aangeven van eigen grenzen. Aanbevelingen voor vervolglessen hebben voornamelijk een organisatorisch karakter. Voor vervolgonderzoek is het van belang om welbevinden en zelfregie nader te operationaliseren en gebruik te maken van semi-biografische interviews en participatieve observaties.

Uitgever(s): Wageningen University,

Download(s)

Fysieke, mentale en sociale ontwikkelingen : waargenomen effecten door ouderen van danslessen op welbevinden en zelfregie

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Ingrid Timmermans

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

dans
gezondheid
ouderen
scripties
welzijn