Visie & Beleidsplein

Targeting persons with low socioeconomic status of different ethnic origins with lifestyle interventions

opportunities and effectiveness

Bukman, A.J. (2016). Targeting persons with low socioeconomic status of different ethnic origins with lifestyle interventions: opportunities and effectiveness. Wageningen: Wageningen University.

Onderzoek naar leefstijlinterventies heeft aangetoond dat cardiometabole ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, deels kunnen worden voorkomen of uitgesteld door een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Cardiometabole ziekten en hun risicofactoren komen relatief vaak voor bij mensen met een lage sociaaleconomische status en bepaalde etnische minderheden. Daarom zouden juist deze groepen baat hebben bij deelname aan een leefstijlinterventie. Echter lijkt het erop dat deze groepen vaak niet goed bereikt worden met leefstijlinterventies. Het doel van de studies in dit proefschrift was daarom allereerst om te bestuderen wat er nodig is om leefstijlinterventies beter aan te laten sluiten bij personen met een lage sociaaleconomische status met een Nederlands, Turkse en Marokkaanse achtergrond. Daarnaast is er gekeken naar de effectiviteit van leefstijlinterventies op het verminderen van het risico op cardiometabole ziekten bij de doelgroep. Dit proefschrift beschrijft vijf studies: twee studies beschrijven de mogelijkheden hoe men leefstijlinterventies beter kan laten aansluiten bij de doelgroep, één studie beschrijft hoe de onderzoekers een bestaande leefstijlinterventie (genaamd SLIM) hebben aangepast naar een leefstijlinterventie voor de doelgroep (genaamd MetSLIM) en twee studies beschrijven de effectiviteit van leefstijlinterventies onder de doelgroep.

Uitgever(s): Wageningen University,

Download(s)

Targeting persons with low socioeconomic status of different ethnic origins with lifestyle interventions : opportunities and effectiveness

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Andrea Bukman

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

aandoeningen
gecombineerde leefstijlinterventies
gezonde leefstijl
interventies
leefstijl
lichaamsbeweging
minderheidsgroepen
proefschriften
sociaal-economische positie