Visie & Beleidsplein

Nederlanders over de Vierdaagse

onderzoek in het kader van de 100ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen (deel I)

Lammertink, N., & Breedveld, K. (2016). Nederlanders over de Vierdaagse: onderzoek in het kader van de 100ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen (deel I). Nijmegen: Radboud Universiteit.

Dit jaar is het de honderdste keer dat de ‘Nijmeegse Vierdaagse’ wordt gehouden, van dinsdag 19 juli tot en met vrijdag 22 juli. Bij dit heuglijke feit wordt op meerdere wijzen stil gestaan. Als onderdeel van de jubileumactiviteiten organiseren het Radboudumc en de Radboud Universiteit een jubileumsymposium 'Succes en toekomst van een vitaal evenement’. Een van de thema’s op dat symposium is ‘Verbinden’: welke sociale verbanden worden er door ‘de Vierdaagse’ gevormd, en wat is daarvan de maatschappelijke betekenis? Ter voorbereiding zijn in de maanden voorafgaand aan het symposium twee kleine onderzoeken uitgevoerd: een onderzoek onder de Nederlandse bevolking en een onderzoek onder Vierdaagse deelnemers. Dit rapport bevat de bevindingen van het eerste onderzoek, onder de Nederlandse bevolking. Voor het onderzoek zijn 2.101 Nederlanders ondervraagd in de leeftijd van 16-80 jaar. Dit gebeurde als onderdeel van het Nationaal Sport Onderzoek (NSO). De resultaten van het tweede deelonderzoek, onder deelnemers aan de Vierdaagse verschijnen later in rapportvorm. De meeste Nederlanders vinden dat de Vierdaagse een evenement is waar Nederland trots op mag zijn (83 procent) en hebben bewondering voor de deelnemers van de Vierdaagse (84 procent). Voor weinig volwassen Nederlanders geldt dat de Vierdaagse hen niets doet (17 procent). Ruim tweederde van de Nederlanders (71%) vindt de Vierdaagse een evenement ‘van deze tijd’.

Uitgever(s): Radboud Universiteit,

Download(s)

Nederlanders over de Vierdaagse : onderzoek in het kader van de 100ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen (deel I)

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Nienke Lammertink
Koen Breedveld

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

evenementen
maatschappelijke effecten
sociale cohesie
sportevenementen
sportsociologie
wandelen