Visie & Beleidsplein

'The' pathway towards the elite level in Dutch basketball

a multidimensional and longitudinal study on the development of talented youth basketball players

Wierike, S.C.M. te (2016). 'The' pathway towards the elite level in Dutch basketball: a multidimensional and longitudinal study on the development of talented youth basketball players. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoek naar talentontwikkeling in de sport wordt de laatste jaren steeds vaker gekenmerkt door een multidimensionele en longitudinale benadering. Echter, onderzoek met deze benadering gericht op de ontwikkeling van talentvolle basketballers is beperkt. Dit proefschrift had daarom als doel om via een multidimensionele en longitudinale benadering inzicht te krijgen in de prestatieontwikkeling van talentvolle jonge basketballers in de leeftijd van 13 tot en met 19 jaar. Antropometrische, fysieke, technische en psychosociale kenmerken van basketballers die deel uit maakten van een talentontwikkelingsprogramma (Regionaal Trainingscentrum Noord) zijn gemonitord voor een periode van vijf seizoenen. Een totaal van 6448 datapunten van 99 individuele spelers hebben unieke inzichten gegeven in de prestatieontwikkeling van talentvolle basketballers van verschillende leeftijdscategorieën, waarvan sommigen de top wel en anderen de top niet hebben gehaald op volwassen leeftijd (> 20 jaar in 2014).

Uitgever(s): Rijksuniversiteit Groningen,

Download(s)

'The' pathway towards the elite level in Dutch basketball : a multidimensional and longitudinal study on the development of talented youth basketball players

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Sanne te Wierike

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

basketbal
prestatie
proefschriften
talenten
talentherkenning
talentontwikkeling