Visie & Beleidsplein

Het effect van kinesthetische verbeelding op het anticipatievermogen bij voetbalpenalty's

een nieuw inzicht vanuit de Imppact theorie

Bijl, S.J. van der (2015). Het effect van kinesthetische verbeelding op het anticipatievermogen bij voetbalpenalty's: een nieuw inzicht vanuit de Imppact theorie. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

Op basis van de IMPPACT theorie (Ridderinkhof, 2014) is onderzocht of het anticipatievermogen van voetbalkeepers bij penalty’s, verbeterd kan worden door middel van een training in kinesthetische verbeelding. IMPPACT ziet het brein als een voorspellingsmechanisme dat constant voorspellingen doet over de effecten van zowel onze eigen acties (voorwaartse modellen) als de acties van anderen (omgekeerde modellen) in de wereld. Er zijn twee experimentele condities gecreëerd, waarin deelnemers een kinesthetische training ondergaan bestaande uit een filmpje waarbij kinesthetisch ingeleefd moest worden in de ene groep deelnemers (penaltynemer) of in de andere groep (keeper). Op basis van IMPPACT zijn verschillende hypothesen opgesteld, met als belangrijkste verwachting, dat het anticipatievermogen van keepers het meest zou verbeteren bij inbeelding in de penaltynemer (Ridderinkhof & Brass, 2015). Bij inbeelding in de keeper oefen je de vaardigheid van de keeper om snel te reageren, bij inbeelding in de penaltynemer leer je het actierepertoire van de schutter beter kennen, en oefen je de vaardigheid om snel te anticiperen. Het voorspelde effect is gevonden voor de accuratesse van de geanticipeerde hoek en hoogte samen; voor accuratesse van hoek en hoogte apart werd geen effect gevonden. Dit ondersteunt het idee dat kinesthetische verbeelding de ontwikkeling van een volledig forward model tot gevolg heeft waardoor training in het anticipatievermogen bij keepers mogelijk is. 

Uitgever(s): Universiteit van Amsterdam,

Download(s)

Het effect van kinesthetische verbeelding op het anticipatievermogen bij voetbalpenalty's : een nieuw inzicht vanuit de Imppact theorie

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Simone van der Bijl

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

prestatie
psychologie
scripties
sportpsychologie
voetbal