Visie & Beleidsplein

Speelervaringen uitgelicht

een exploratief onderzoek naar de reactie die speelobjecten van innovatieve aard daadwerkelijk teweegbrengen bij kinderen in een stadswijk

Eeten, I. van (2008). Speelervaringen uitgelicht: een exploratief onderzoek naar de reactie die speelobjecten van innovatieve aard daadwerkelijk teweegbrengen bij kinderen in een stadswijk. Tilburg: Universiteit van Tilburg.

De probleemstelling die in dit afstudeeronderzoek centraal staat, luidt als volgt: in hoeverre is er sprake van samenhang tussen de aard van speelobjecten en de plezierbeleving, de stimulering van het spelenderwijs bewegen en de sociale interactie van kinderen? Ter beantwoording van de probleemstelling is gebruik gemaakt van een combinatie van een observatie- en een vraagmethode. Allereerst is het speelgedrag van kinderen in de leeftijd van zes tot en met negen jaar op een drietal basisscholen geobserveerd. Met een select gezelschap van hen heeft daarna per school een vraaggesprek plaatsgevonden, om zo de motieven en ervaringen helder te krijgen om aan een bepaalde speelactiviteit deel te nemen. Na afloop van de dataverzameling zijn de onderzoeksgegevens verwerkt in datamatrices, waaruit vervolgens de resultaten zijn gedistilleerd. Dit verkennende onderzoek maakt inzichtelijk dat innovatieve speelobjecten voornamelijk op het gebied van de plezierbeleving een stimulerende werking hebben.

Uitgever(s): Universiteit van Tilburg,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Ivonne van Eeten

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

(buiten) spelen
beleving
kinderen
leerlingen
plezier
scripties
spelbeleving
sport- en spelmaterialen