Visie & Beleidsplein

The TOPFIT study

the outcome of psychosis and fitness therapy

Scheewe, T.W. (2012). The TOPFIT study: the outcome of psychosis and fitness therapy. Utrecht: Universiteit Utrecht, faculteit geneeskunde.

De onderzoeken die staan beschreven in dit proefschrift maken allen deel uit van de TOPFIT studie. Het doel van de TOPFIT studie is om te onderzoeken in hoeverre:

  • er verschillen in lichamelijke activiteit (hoofdstuk 2), energie-inname (hoofdstuk 3) en fitheid (hoofdstuk 4) bestaan tussen patiënten met schizofrenie en gezonde vrijwilligers, waarbij ook de relatie tussen deze factoren en gezondheidsparameters bij patiënten onderzocht is;
  • fitnesstherapie een positief effect heeft op de mentale en lichamelijke gezondheid van patiënten met schizofrenie (hoofdstuk 4 en 5);
  • fitnesstherapie en verbetering van fitheid een beschermende werking hebben op hersenvolumeveranderingen bij patiënten met schizofrenie alsook bij gezonde vrijwilligers (hoofdstuk 6).

In hoofdstuk 7 worden de belangrijkste resultaten van de TOPFIT studie samengevat. Hierbij worden achtereenvolgens ook de methodologische aspecten, gevolgen voor de klinische praktijk en suggesties voor toekomstig onderzoek besproken.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht, faculteit geneeskunde,

Download(s)

The TOPFIT study : the outcome of psychosis and fitness therapy

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Thomas Scheewe

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fitheid
fitness
geestelijke gezondheid
gezondheid
proefschriften
psychische aandoeningen