Visie & Beleidsplein

Sportmedia-discoursen over etniciteit in het tijdschrift The Sports Editions: Voetbal

welke sportmedia-discoursen op het gebied van stereotypering van voetbalspelers in de eredivisie seizoen overzicht 2012-2013 worden gebruikt in het tijdschrift The Sports Editions: Voetbal?

Elskamp, K.E. (2012). Sportmedia-discoursen over etniciteit in het tijdschrift The Sports Editions: Voetbal: welke sportmedia-discoursen op het gebied van stereotypering van voetbalspelers in de eredivisie seizoen overzicht 2012-2013 worden gebruikt in het tijdschrift The Sports Editions: Voetbal?. Utrecht: Universiteit Utrecht.

De onderzoeksvraag die in deze scriptie centraal staat, luidt als volgt: Welke sportmedia-discoursen op het gebied van stereotypering van voetbalspelers in het Eredivisie seizoen overzicht 2012-2013 worden gebruikt in het tijdschrift The Sports Editions: Voetbal? In het tijdschrift wordt gebruikgemaakt van verschillende discoursen. Na analyse van de teksten in het tijdschrift lijkt het erop dat door verschillende interviewers en geïnterviewden gebruik wordt gemaakt van stereotypering. Wanneer andere, niet-westerse etniciteiten worden besproken in de interviews, zijn stereotyperingen hierin verwerkt. Een voorbeeld hiervan is wanneer Aad De Mos verschillende talenten uit de Eredivisie bespreekt. Hierbij behandelt hij de twijfels die hij heeft over de mentale kwaliteiten van spelers van een andere etniciteit. Op de manier waarop andere etniciteiten aan bod komen in de interviews, lijkt het alsof nietwesterse etniciteiten worden gezien als de ‘Ander’. Dit betekent dat westerse en niet-westerse etniciteiten niet als gelijkwaardig worden gezien en behandeld. Anderzijds heeft het tijdschrift een kritische toon ten behoeve van de kwaliteiten van voetbalspelers, alleen lijkt het alsof deze kritiek bij andere etniciteiten is gebaseerd op hun achtergrond

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

Sportmedia-discoursen over etniciteit in het tijdschrift The Sports Editions: Voetbal

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Kelly Elskamp

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

media
scripties
tijdschriften
voetbal