Visie & Beleidsplein

Sport, een ondergeschoven kindje?

kwalitatief onderzoek naar de betekenis van sport voor hiv verpleegkundigen in de behandeling van hiv

Overtoom, S. (2016). Sport, een ondergeschoven kindje?: kwalitatief onderzoek naar de betekenis van sport voor hiv verpleegkundigen in de behandeling van hiv. Wageningen: Wageningen Universiteit.

In dit onderzoek is gekeken naar de betekenis van sport en bewegen voor hiv verpleegkundigen en hoe zich dat uit in hun behandeling en advies. De hoofdvraag van het onderzoek is: Welke betekenis(sen) hechten zorgprofessionals aan sport en bewegen in hun advies en behandeling bij hiv en hoe uit zich dat in hun behandeling en advies? Sport blijkt met name te worden ingezet als onderdeel van leefstijladvies, maar dit wordt niet structureel besproken in de behandeling. Sport wordt gezien als middel om gezondheid of ontspanning/mindfulness te bereiken. Ook kan sport worden ingezet als middel om emoties kwijt te kunnen of om sociale contacten op te doen. Hiv-verpleegkundig specialisten en -consulenten proberen bij het geven van advies aan te sluiten bij de behoeften van de patiënt.

Uitgever(s): Wageningen Universiteit,

Download(s)

Sport, een ondergeschoven kindje? : kwalitatief onderzoek naar de betekenis van sport voor hiv verpleegkundigen in de behandeling van hiv

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Suzanna Overtoom

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

aandoeningen
aids
gezondheidszorg
sport (algemeen)
zorg