Visie & Beleidsplein

Impliciete theorieën en doeloriëntaties

een literatuurstudie naar het effect van impliciete theorieën op doeloriëntaties

Das, M. (2011). Impliciete theorieën en doeloriëntaties: een literatuurstudie naar het effect van impliciete theorieën op doeloriëntaties. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

In dit literatuuroverzicht wordt ingegaan op het verband tussen impliciete theorieën en doeloriëntatie. Er wordt achtereenvolgens gekeken of er een verband is buiten sport, binnen sport en of impliciete theorieën doeloriëntaties kunnen veroorzaken. Er wordt verondersteld dat een incrementele theorie een taakoriëntatie oproept en een entiteittheorie een ego-oriëntatie oproept. De onderzoeken uit dit overzicht zijn gebaseerd op de theorie van Dweck & Leggett (1988) Mueller & Dweck (1998). Uit het overzicht kwam naar voren dat er buiten sport wel een sterk verband is gevonden, maar binnen sport dit verband niet heel sterk naar voren kwam. Uit het overzicht bleek wel dat impliciete theorieën doeloriëntaties kunnen voorspellen. De uitkomsten uit dit overzicht bieden een basis om een uitgebreider motivatiemodel uit voort te ontwikkelen. 

Uitgever(s): Universiteit van Amsterdam,

Download(s)

Impliciete theorieën en doeloriëntaties : een literatuurstudie naar het effect van impliciete theorieën op doeloriëntaties

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marieke Das

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

psychologie
reviews
scripties
sociale psychologie
sport (algemeen)