Visie & Beleidsplein

The world is a giant playground

welke factoren zijn van invloed op het beweeg- en speelgedrag van kinderen uit groep 8 in 's-Hertogenbosch?

Heuvel, V.A.G. van den (2016). The world is a giant playground: welke factoren zijn van invloed op het beweeg- en speelgedrag van kinderen uit groep 8 in 's-Hertogenbosch?. Eindhoven: Fontys Sporthogeschool.

In dit onderzoek is bestudeerd welke factoren van invloed zijn op het beweeg- en speelgedrag van kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar en dan met name bij het bezoek aan speelplaatsen in de omgeving. Van drie basisscholen in ’s-Hertogenbosch, EC ’t Sparrenbos, BS de bron en Montessori Merlijn, hebben 57 leerlingen één week een gps meter en een accelerometer gedragen, waarbij ze hun dagelijkse activiteiten noteerden in een persoonlijk dagboekje. Bovendien zijn bij 14 van deze 57 kinderen interviews afgenomen, voortbouwend op de gegevens die uit de meters uitgelezen zijn. Uit de kwantitatieve resultaten van de accelerometers en gps-meters, maar ook uit de kwalitatieve data van de interviews en het persoonlijke dagboekje is gebleken dat bij het buiten bewegen en buitenspelen vooral het sociale aspect een grote rol speelt. Hieruit is gebleken dat het merendeel van de kinderen niet alleen naar een speelplek gaat, maar alleen als vriendjes ook mee gaan of daar al zijn. Ze hebben (bijna) geen beperkingen meer vanuit hun ouders als het om buitenspelen gaat en de invloed van vriendjes en vriendinnetjes wordt steeds groter. Daarnaast spelen met leeftijd veranderende interesses en het daarvoor beschikbaar materiaal op een speelplek een grote rol. 

Uitgever(s): Fontys Sporthogeschool,

Download(s)

The world is a giant playground : welke factoren zijn van invloed op het beweeg- en speelgedrag van kinderen uit groep 8 in 's-Hertogenbosch?

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Veerle van den Heuvel

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

(buiten) spelen
gedrag
kinderen
lichaamsbeweging
scripties
speelruimte