Visie & Beleidsplein

Werkt het vormen van implementatie intenties op het verkrijgen van een gezondere leefstijl?

onderzoek naar het effect van implementatie intenties op snack- en sportgedrag bij vrouwen van 18-35 jaar middels de leefstijlinterventie Healthyways?

Dam, L. van (2016). Werkt het vormen van implementatie intenties op het verkrijgen van een gezondere leefstijl?: onderzoek naar het effect van implementatie intenties op snack- en sportgedrag bij vrouwen van 18-35 jaar middels de leefstijlinterventie Healthyways?. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

Middels de leefstijlinterventie Healthyways is het effect van doelintenties (DI) en implementatie intenties (II’s) op snack- en sportgedrag onder vrouwen (18-35 jaar) onderzocht. Daarnaast is gekeken of er een modererende invloed van eetstijl op snackgedrag was. Er zijn 53 deelnemers geanalyseerd, verdeeld over twee condities: de sport DI / snack II en snack DI / sport II. Uit de repeated measures ANOVA bleek het aantal ongezonde snackmomenten af te nemen over de tijd (p < .001). Conditie (p = .55) en de interactie tijd * conditie (p = .78) bleken niet significant. Het aantal gezonde snackmomenten nam toe met de tijd (p = .002). Er was geen effect van conditie (p = .83) of van tijd * conditie (p = .58). Tijd (p = .12) en conditie (p = .28) bleken niet van invloed op het aantal sportmomenten. De interactie hiertussen bleek wel significant (p = .032), waarbij het aantal sportmomenten in de DI conditie verbeterde (p = .015). Op het aantal sportminuten was er geen effect van tijd (p = .89) of conditie (p = .21), maar wel een interactie-effect (p = .035). Tot slot bleek er op basis van een lineaire regressie analyse geen moderatie-effect van eetstijl op snackgedrag (alle p’s > .17). Geconcludeerd kan worden dat Healthyways effectief was om snackgedrag te verbeteren, maar dat dit effect niet toe te schrijven was aan II’s. Het aantal sportmomenten bleek enkel te verbeteren indien er een doelintentie werd opgesteld.

Uitgever(s): Universiteit van Amsterdam,

Download(s)

Werkt het vormen van implementatie intenties op het verkrijgen van een gezondere leefstijl? : onderzoek naar het effect van implementatie intenties op snack- en sportgedrag bij vrouwen van 18-35 jaar middels de leefstijlinterventie Healthyways?

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Laura van Dam

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gecombineerde leefstijlinterventies
gezonde leefstijl
gezondheid
interventies
leefstijl
lichaamsbeweging
scripties
voeding
vrouwen