Visie & Beleidsplein

Laat de Giro d'Italia niet alleen de atleten, maar ook Nijmegenaren fietsen?

een onderzoek naar het trickle down effect van de Giro d'Italia

Bruurs, M. (2016). Laat de Giro d'Italia niet alleen de atleten, maar ook Nijmegenaren fietsen?: een onderzoek naar het trickle down effect van de Giro d'Italia. Nijmegen: Radboud Universiteit.

ln deze bachelorthesis worden de inspirationele effecten, ofwel trickle down effecten, van het internationale sportevenement de Giro d'ltalia voor Nijmegen onderzocht. Hierin dient de volgende hoofdvraag als rode draad: in hoeverre heeft de komst van het internationale wielerevenement, de Giro d'ltalia, invloed op het fietsgebruik van de bewoners van Nijmegen? Er is gekozen om een kwantitatief onderzoek te doen in twee voorgeselecteerde wijken waar de invloed van de Giro d'ltalia het grootst zou moeten zijn. Omdat ieder individu ander gedrag vertoond en bovendien op verschillende manieren geïnspireerd wordt, is gekozen om de respondenten in te delen volgens het transtheoretical model. Uit dit onderzoek is gebleken dat de Giro de bewoners van Nijmegen niet heeft geïnspireerd om meer gebruik te maken van de fíets. Dit is het gevolg van (1) de lage deelname aan de side-evenementen, (2) weinig tot geen invloed van directe interventies in de fysieke omgeving tijdens de Giro, (4) weinig tot geen beleving rondom het succes van de Nederlandse wielrenner Steven Kruijswijk en (5) de bevinding dat de bewoners van Nijmegen zich vooral in de pre- en contemplation fase van het transtheoretical model bevinden. 

Uitgever(s): Radboud Universiteit,

Download(s)

Laat de Giro d'Italia niet alleen de atleten, maar ook Nijmegenaren fietsen? : een onderzoek naar het trickle down effect van de Giro d'Italia

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marijn Bruurs

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fietsen
maatschappelijke effecten
scripties
sportevenementen
topsportevenementen
trickle-down-effect
wielrennen