Visie & Beleidsplein

Vrouwenwielrennen: ontwikkeling dankzij of ondanks het mannenwielrennen?

een onderzoek naar de organisatorische ontwikkelingen in het vrouwenwielrennen van 1965-heden

Horst, R.A.W. (2016). Vrouwenwielrennen: ontwikkeling dankzij of ondanks het mannenwielrennen?: een onderzoek naar de organisatorische ontwikkelingen in het vrouwenwielrennen van 1965-heden. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Het vrouwenwielrennen is een relatief jonge sport, het eerste Nederlands Kampioenschap was in 1965, de mannelijke variant gaat veel verder terug. De mannen hadden al grote rondes als de Tour de France, vrouwen hadden een achterstand op de mannen. In 2014 kondigde de organisatie van de Tour de France (ASO) aan om een vrouwenwedstrijd toe te voegen aan het mannenprogramma. In het voortraject van deze bekendmaking is door vrouwen als Marianne Vos stevig gelobbyd voor een vrouwelijke variant van de grootste wielerronde ter wereld. De ASO organiseert als pilot, 3 jaar lang het eendaagse ‘La Course’. In de jaren die volgden op de bekendmaking van de ASO, kwamen meer grote rondes als de Vuelta a España met een vrouwenvariant. In 2009 is gestopt met een Tour de France voor vrouwen maar nu zien organisatoren blijkbaar toch potentie in de vrouwensport. Deze ontwikkeling is de aanleiding om onderzoek te doen naar de ontwikkelingen in het vrouwenwielrennen en welke oorzaken en invloeden hier aan te pas kwamen. De ontwikkeling van het vrouwenwielrennen roept tegelijkertijd de vraag op of de sport zich los van het mannenwielrennen (ondanks) of meer dankzij het mannenwielrennen heeft ontwikkeld. Dit onderzoek gaat over de ontwikkelingen die het vrouwenwielrennen heeft doorgemaakt van 1965 tot heden, dit omdat met het eerste Nederlands Kampioenschap voor vrouwen, dit als de start van de georganiseerde vrouwenwielersport kan worden gezien. De centrale vraag in het onderzoek luidt: welke ontwikkelingen heeft het vrouwenwielrennen (als georganiseerde sport) sinds 1965 doorgemaakt?

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

Vrouwenwielrennen: ontwikkeling dankzij of ondanks het mannenwielrennen? : een onderzoek naar de organisatorische ontwikkelingen in het vrouwenwielrennen van 1965-heden

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Ruby Horst

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

emancipatie
scripties
vrouwen
wielrennen