Visie & Beleidsplein

'Holy shit weet je, die chicks gaan gewoon net zo hard als wij of harder weet je wel'

een kwalitatieve case studie naar het gedrag van CrossFitters en de betekenissen die zij toekennen aan hun gemengde sport en de rol die hegemonische masculiniteit hierin speelt

Schrijnder, S.E. (2016). 'Holy shit weet je, die chicks gaan gewoon net zo hard als wij of harder weet je wel': een kwalitatieve case studie naar het gedrag van CrossFitters en de betekenissen die zij toekennen aan hun gemengde sport en de rol die hegemonische masculiniteit hierin speelt. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Dit onderzoek staat in het teken van de dominante masculiniteit die in sport heerst en de vraag of hier sprake van is in de casus van CrossFit. CrossFit is een sport die in het jaar 2000 officieel is gestart en niet de industriële revolutionaire voorgeschiedenis heeft die andere sporten wel kennen. Een ander kenmerk van CrossFit is het gemengde aspect van de sport: vrouwen en mannen trainen samen, in dezelfde groep, in dezelfde ruimte. De meeste sporten zijn, op korfbal na, ontstaan als single gender activity. Dit onderzoek heeft gekeken naar het gedrag van CrossFitters en de betekenissen die zij geven aan hun sport met een focus op het gemengd trainen van vrouwen en mannen om zodoende te begrijpen of hegemonische masculiniteit een rol speelt binnen deze sport. Hoewel CrossFit niet de industriële revolutionaire voorgeschiedenis heeft en tevens een gemengde sport is, kent de sport hegemonische masculiene kenmerken. Hierdoor zijn vrouwen en mannen gelimiteerd in het gedrag en uiterlijk dat zij vertonen. Desondanks achten CrossFitters hun sport gelijkwaardig en beperken de masculiene kenmerken zowel vrouwelijke als mannelijke CrossFitters niet om hun sport te beoefenen.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht,

Download(s)

'Holy shit weet je, die chicks gaan gewoon net zo hard als wij of harder weet je wel'

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Suzanne Schrijnder

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gender
mannen
scripties
sport (algemeen)
vrouwen