Visie & Beleidsplein

Onderzoek naar de haalbaarheid en toepasbaarheid van Sport Impact Bonds

Voor de financiering van een groot sport evenement (Youth Olympic Games Bid Rotterdam 2023), Publiek Private Partnerschappen (Harten voor Sport, Leidsche Rijn) en het "Old Stars voetbalprogramma" in samenwerking met Eredivisie CV

Harchaoui, S., Zijnstra, N., & Dorth, O. van (2017). Onderzoek naar de haalbaarheid en toepasbaarheid van Sport Impact Bonds: Voor de financiering van een groot sport evenement (Youth Olympic Games Bid Rotterdam 2023), Publiek Private Partnerschappen (Harten voor Sport, Leidsche Rijn) en het "Old Stars voetbalprogramma" in samenwerking met Eredivisie CV. Amsterdam: Society Impact.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stimuleert ondernemerschap in de sport. De manier waarop financiering is vormgegeven speelt daarbij een belangrijke. Het Ministerie wil weten in hoeverre private partijen op andere manieren kunnen worden verleid om een bijdrage te leveren aan sport en de beoogde maatschappelijke impact daarvan?

In de sportsector wordt veel onderzoek gedaan naar de impact van sport op de maatschappij. Veelal hebben deze onderzoeken een focus op de economische impact. Wereldwijd zijn er weinig initiatieven bekend die zich richten op de financiering van maatschappelijke impact van sport, terwijl in de publieke sector juist veel aandacht bestaat voor impactfinanciering. De Sport Impact Bond kan een belangrijk instrument zijn om publieke middelen effectief in te zetten om maatschappelijke impact te creëren. Bovendien is het voor private partijen interessant, omdat klassieke sportsponsoring verbonden kan worden met andere manieren waarop impact gerealiseerd kan worden.

EY en Society Impact hebben in dit haalbaarheidsonderzoek een analyse gemaakt van de haalbaarheid van een Sport Impact Bond voor drie uiteenlopende sportinitiatieven: de organisatie van de Youth Olympic Games in Rotterdam, de activiteiten van de stichting Harten voor Sport in de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern en het programma OldStars.

Uitgever(s): Society Impact, EY,

Download(s)

Onderzoek naar de haalbaarheid en toepasbaarheid van Sport Impact Bonds

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Sadik Harchaoui
Nico Zijnstra
Olivia van Dorth

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

effectmeting
maatschappelijk verantwoord ondernemen
maatschappelijke effecten
monitors
projecten
publiek-private samenwerking
sportevenementen