Visie & Beleidsplein

Physical activity in the digital age

an empirical investigation into the motivational affordances of online fitness communities

Stragier, J. (2017). Physical activity in the digital age: an empirical investigation into the motivational affordances of online fitness communities. Gent: Universiteit Gent.

Het doel van dit proefschrift is de ontwikkeling en empirische toetsing van een theoretisch model waarin de motivaties voor (langdurig) gebruik van online fitness communities worden blootgelegd. 

Beweeggedrag volhouden is lastig. Wanneer de eerste stappen in gezonder gedrag zijn gezet, moet het meest lastige gedeelte, het volhouden van gedrag, nog komen. Zogenaamde 'wearables' lijken potentie te hebben in het helpen van mensen bij het volhouden van gedrag, maar lijken dit nog niet helemaal waar te kunnen maken.

De technologieën van wearables geven mensen een gedetailleerd inzicht in verschillende aspecten van hun gezondheid, onder andere door het meten van dagelijkse fysieke activiteit in termen van bijvoorbeeld slaapkwaliteit, verbruikte calorieën of het aantal gezette stappen. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld nog meer gedetailleerde informatie geven over parameters met betrekking tot loop- en fietsactiviteiten zoals locatie, afgelegde afstand en snelheid.

De data die deze wearables produceren worden nog niet voldoende vertaald waardoor mensen hun nieuwe gedrag niet aanhouden. Hiervoor zouden de technologieën van wearables zich daarom naast ‘zelfregulatie’ features meer moeten richten op sociale features.

Uitgever(s): Universiteit Gent,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jeroen Stragier

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fitness
gedragsverandering
proefschriften
sportapps