Visie & Beleidsplein

WK Roeien

economische impact van het WK Roeien te Rotterdam/Zuidplas 2016

Oldenboom, E.R. (2017). WK Roeien: economische impact van het WK Roeien te Rotterdam/Zuidplas 2016. Meerwaarde Community Building.

In de zomer van 2016 vond een groot roei-evenement plaats rondom de Willem Alexanderbaan in de gemeente Zuidplas. Het evenement bestond uit drie kampioenschappen: het WK Junioren, het WK tot 23 jaar en het WK Senioren. De wedstrijden vonden plaats van 21 -28 augustus, op 20 augustus was de openingsceremonie.

Deze evaluatie heeft betrekking op de economische impact van dit WK Roeien 2016 voor de gemeenten Rotterdam en Zuidplas.

Het aantal bezoeken van toeschouwers die relevant zijn voor de economische impact, bezoekers, deelnemers en pers was 21.171. Deze bezoeken zijn afgelegd door 5.859 personen. Een groot gedeelte van de reguliere bezoekers (48%) was afkomstig uit het buitenland. Van de Nederlanders was het grootste deel afkomstig uit de provincie Zuid-Holland.

Roeien is een studentensport en dat blijkt uit het opleidingsniveau van de bezoekers. Van de Nederlandse en buitenlandse bezoekers heeft maar liefst 70% respectievelijk 75% een hogere opleiding.

Daarnaast bleken veel bezoekers familie te zijn van de deelnemers, die bovendien zelf ook roeiden of geroeid hadden. Maar liefst 83% had direct of indirect een (familie)band met het roeien.

De groep die met vrienden en kennissen op bezoek was, was kleiner dan bij andere sportevenementen. De meeste bezoekers zijn gemengde gezelschappen en stellen, veelal ouders van deelnemers. Ook hieruit blijkt dat het WK Roeien een familie-activiteit was.

In totaal zijn er tijdens het WK Roeien 17.600 overnachtingen geboekt in Rotterdam. Het grootste deel hiervan is doorgebracht door deelnemers.

De totale uitgaven aan overnachtingen van bezoekers, deelnemers en media bedroegen € 1.407.000. Overdag hebben bezoekers en de media € 337.000 uitgegeven. Dit betekent dat de totale uitgaven van bezoekers, deelnemers en media tijdens het WK Roeien € 1.744.000 bedroegen.

Van de organisatorische begroting was in totaal was € 436.600 afkomstig uit Rotterdamse bronnen. Volgens opgave van de organisatie is € 941.000 bij Rotterdamse bedrijven is terecht gekomen. De totale economische impact vanuit de organisatie bedraagt dan het saldo van (afgerond) € 504.000.

De totale bestedingen van bezoekers bedroegen dus € 1.744.000 en van de organisatie € 504.000.

Dit betekent dat de totale economische impact voor de gemeente Rotterdam van het WK Roeien € 2.248.000 heeft bedragen.

Uitgever(s): Meerwaarde Community Building,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Egbert Oldenboom

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

effectmeting
evaluatie
financieel beleid
gemeenten
roeien
topsportevenementen