Visie & Beleidsplein

The transtheoretical model of behaviour change and exercise behaviour in fitness clubs

Middelkamp, J. (2017). The transtheoretical model of behaviour change and exercise behaviour in fitness clubs. Nijmegen: Radboud Universiteit.

Dit promotieonderzoek richt zich op de toepasbaarheid van het Transtheoretisch Model voor Gedragsverandering (TTM) op het trainingsgedrag van leden van fitnessclubs. De volgende onderzoeksvragen staan centraal: 

  • Wat is de kwantiteit en kwaliteit voor wat betreft studies naar trainingsgedrag van leden in fitnessclubs op basis van het TTM en welke implicaties voor toekomstig onderzoek komen hieruit voort?
  • In welke mate kunnen (ex)leden van fitnessclubs bezoekgedrag adopteren en volhouden binnen de latere fasen van gedragsverandering?
  • Welke strategieën op basis van het TTM gebruiken Europese fitness professionals om hun klanten te ondersteunen bij het beginnen en volhouden van aan gezondheid gerelateerd gedrag?
  • Wat is het effect van het zelfstandig kunnen kiezen van groepsfitness activiteiten en een coachingsprogramma ten aanzien van zelfgekozen doelen op zelf-effectiviteit en groepstrainingsgedrag bij leden in fitnessclubs over 4, 8, 12, 26 en 52 weken? 

Op basis van de laatste onderzoeksvraag is een interventie opgezet. In een vervolgonderzoek werd het effect van de interventie bestudeerd over 52 weken. Tevens werd gekeken naar het integratieve karakter en de longitudinale relaties van constructen in het TTM. Dit promotieonderzoek dient te worden gezien als de start van een reis naar effectieve gedragsstrategieën met als ultieme doel het vergroten van fitheids- en gezondheidseffecten van leden in fitnessclubs.

Uitgever(s): Radboud Universiteit,

Download(s)

The transtheoretical model of behaviour change and exercise behaviour in fitness clubs

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jan Middelkamp

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fitness
fitnesscentra
gedragsverandering
proefschriften
theorieën