Visie & Beleidsplein

Deelnemersprofiel & gezondheidswaarde Marikenloop 2017

Schoemaker, J., Genderen, S. van, & Horst, I. ter (2017). Deelnemersprofiel & gezondheidswaarde Marikenloop 2017. Nijmegen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

De stichting Zevenheuvelenloop organiseerde in 2017 voor de 15e keer de Marikenloop in Nijmegen. Het was de eerste keer dat het hardloopevenement in park Brakkestein plaatsvond en voor het eerst in Nederland dat er een speciaal hardloopfestival was voor vrouwen. De Marikenloop brengt vele vrouwen in beweging en levert daarmee een belangrijke maatschappelijke bijdrage in de strijd tegen o.a. overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Vandaar dat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor de Stichting Zevenheuvelenloop de gezondheidswaarde van het evenement middels deze studie in kaart probeert te brengen.

Gemiddeld geven de Marikenloopsters in 2017 een rapportcijfer van 8,6. In 2016 was dit nog 8,2 en in 2015 een 8,5. Opvallend daarbij was dat deelneemsters die langer op de dag van het evenement hebben bewogen gemiddeld meer tevreden waren over het evenement. De meeste deelneemsters (54%) vinden over het algemeen hun gezondheid goed. Ongeveer één derde vindt dit zeer goed en negen procent vindt dit zelfs uitstekend. Slechts 4% vindt haar gezondheid matig. Ongeveer een kwart heeft overgewicht (BMI >25) en 3% heeft obesitas (BMI >30).

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 34% van de deelneemsters extra heeft getraind/gesport vanwege de Marikenloop. Zonder het evenement zouden zij gemiddeld 80 minuten per week minder hebben bewogen in de voorbereiding op de Marikenloop. De gemiddelde voorbereidingsduur van deze groep is 9 weken waardoor in totaal ruim 1,8 miljoen extra minuten zijn gemaakt in de voorbereiding. Op de dag zelf werden nog eens ruim 91.000 extra beweegminuten gemaakt en de deelneemsters verwachten na afloop van de Marikenloop met hun huidig beweeggedrag nog eens 6 miljoen extra beweegminuten te maken met dank aan de Marikenloop.

Bijna 40% van de deelneemsters dat extra traint vanwege de Marikenloop geeft aan zonder de Marikenloop minder dan 60 minuten per week intensief te bewegen (13% totale populatie). Dat is onder de Nederlandse Fitnorm. De Marikenloop zorgde ervoor dat deze mensen gemiddeld een uur meer zijn gaan trainen/sporten per week. In totaal leverde deze voorbereidingsperiode daardoor 600.000 extra beweegminuten op voor mensen die anders inactief zouden zijn geweest. Deze extra bewegingsminuten dragen vervolgens bij aan ongeveer 4,4 extra gezonde levensjaren die de 1.000 inactieve deelneemsters samen realiseren. Wanneer een gezond levensjaar met 50.000 euro wordt gewaardeerd1 levert de voorbereidingsperiode op Marikenloop in 2017 222.000 euro aan gezondheidswaarde op voor de samenleving. Deze waarde wordt nooit omgezet in directe harde euro’s (de eventueel vermeden gezondheidskosten zijn niet onderzocht) maar is een maat voor de extra gerealiseerde kwaliteit van leven bij deze deelneemsters omdat ze zijn gaan bewegen. Doordat het leed van bepaalde aandoeningen (deels) wordt voorkomen is de levensverwachting en kwaliteit van leven hoger voor mensen die regelmatig sporten en bewegen.

Uitgever(s): Hogeschool van Arnhem en Nijmegen,

Download(s)

Deelnemersprofiel & gezondheidswaarde Marikenloop 2017

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jelle Schoemaker
Simon van Genderen
Imre ter Horst

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Flevoland
kosten-batenanalyse
sportevenementen
vrouwen