Visie & Beleidsplein

Effectiviteit van valpreventie bij ouderen met cognitieve problemen en dementie

Daalder, N., Martens, M., Veen, R. van der, & Kuiper, J. (2018). Effectiviteit van valpreventie bij ouderen met cognitieve problemen en dementie. Amsterdam: Veiligheid.nl.

Deze factsheet geeft op basis van de meest recente literatuur inzicht gegeven in de stand van zaken ten aanzien van de risicofactoren om te vallen en valpreventiemogelijkheden voor ouderen met cognitieve problemen en dementie.

In het algemeen wordt een multifactoriële valanalyse en behandeling aangeraden, om individuele risicofactoren te identificeren en behandelen. Er is bewijs dat beweegprogramma’s voor deze specifieke doelgroep een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan valpreventie. Welk type oefeningen (i.e., balans, kracht, uithoudingsvermogen of flexibiliteit) en welke intensiteit optimaal zijn hangt bij deze doelgroep af van individuele mogelijkheden en fysieke capaciteiten. Het is daarom vooral voor deze specifieke doelgroep van belang beweegprogramma’s op maat aan te bieden. Het Otago oefenprogramma lijkt in dit opzicht een veelbelovend programma voor ouderen met cognitieve problemen en dementie. Voor een effectieve uitvoering van interventies is het voor mensen met cognitieve problemen en dementie van belang een zorgprofessional en/of mantelzorger bij de uitvoering te betrekken. 

Uitgever(s): Veiligheid.nl,

Download(s)

Effectiviteit van valpreventie bij ouderen met cognitieve problemen en dementie

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Nathalie Daalder
Marloes Martens
Rozan van der Veen
Judith Kuiper

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

effectieve interventies
lichaamsbeweging
ouderen
valpreventie