Visie & Beleidsplein

Evenementen: aanjager voor sportdeelname

deelname aan loop-, fiets- en wandelsportevenementen als stimulans voor sportdeelname

factsheet 2018/11

Hover, P., & Hoeijmakers, R. (2018). Evenementen: aanjager voor sportdeelname: deelname aan loop-, fiets- en wandelsportevenementen als stimulans voor sportdeelname, factsheet 2018/11. Utrecht: Mulier Instituut.

Het factsheet ‘Evenementen: aanjager voor sportdeelname' van het Mulier Instituut richt zich op deelnemers aan (breedte)sportevenementen in drie takken van sport: hardlopen, wielrennen en wandelen. Het onderzoek is gebaseerd op data van het Nationaal SportOnderzoek 2017. Enkele conclusies zijn:

  • Het aandeel wandelsporters, hardlopers en wielrenners/toerfietsers onder de Nederlandse bevolking (15-80 jaar) dat meedoet aan wandelsport-, hardloop- en wielerevenementen bedraagt respectievelijk 19, 16 en 10 procent.
  • Deelname aan hardloop-, wieler- en wandelsportevenementen stimuleert circa twee op de drie deelnemers om (meer) te sporten of bewegen. Dit geldt met name voor de jeugd en hoger opgeleiden. Deelnemers ervaren vaker dan bezoekers een stimulans om meer te gaan sporten of bewegen. 
  • Als er geen hardloop-, wandel- en wielerevenementen zouden worden georganiseerd, zou 44% van de deelnemers die evenementen missen.

Om de kracht van sportevenementen op de omvang van de sport- en beweegdeelname verder te benutten, is het zinvol om - naast het prikkelen van sporters om actief te blijven - meer niet-sporters te betrekken.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Evenementen: aanjager voor sportdeelname. deelname aan loop-, fiets- en wandelsportevenementen als stimulans voor sportdeelname (facsheet 2018/11)

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Paul Hover
Resie Hoeijmakers

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

evenementen
fietsen
sportbeoefening
sportevenementen
sportstimulering
trickle-down-effect
wandelen