Visie & Beleidsplein

Lifestyle interventions in patients with a severe mental illness

addressing selfmanagement and living environment to improve health

Looijmans, A. (2018). Lifestyle interventions in patients with a severe mental illness: addressing selfmanagement and living environment to improve health. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen.

De lichamelijke gezondheid van patiënten met een ernstig psychiatrische aandoening is alarmerend. Uit onderzoek blijkt dat deze patiënten in het algemeen ongezond eten (veel vet en suikers, weinig groente, fruit en vezels), weinig bewegen, dagelijks veel zitten, en veel roken en verslavende middelen gebruiken.

Studies hebben aangetoond dat leefstijlinterventies die gericht zijn op het verbeteren van voeding en beweeggedrag bij deze patiënten kunnen leiden tot een verbetering in lichamelijke gezondheid.

In dit proefschrift is onderzocht hoe we in de dagelijkse geestelijke gezondheidszorg in Noord-Nederland het leefstijlgedrag van patiënten met een ernstig psychiatrische aandoening kunnen veranderen met het doel om hun lichamelijke gezondheid te verbeteren. Hierbij is rekening gehouden met de omgeving waarbinnen de interventies plaatsvinden en de professionals die de interventies uiteindelijk zullen uitvoeren.

Uitgever(s): Rijksuniversiteit Groningen,

Download(s)

Lifestyle interventions in patients with a severe mental illness : addressing selfmanagement and living environment to improve health

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Anne Looijmans

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

interventies
leefstijl
patiënten
proefschriften
psychische aandoeningen