Visie & Beleidsplein

Opzeggen sportlidmaatschap

motivatie en implicaties voor verband en frequentie sportdeelname, factsheet 2018/19

Hover, P., Eldert, P. van, & Boer, W.I.J. de (2018). Opzeggen sportlidmaatschap: motivatie en implicaties voor verband en frequentie sportdeelname, factsheet 2018/19. Utrecht: Mulier Instituut.

In dit factsheet van het Mulier Instituut en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen wordt ingegaan op lidmaatschappen van sportverenigingen en fitnesscentra. In welke mate zijn die in de afgelopen twaalf maanden opgezegd en in hoeverre heeft dit te maken met de kosten?

Het factsheet is gebaseerd op data van het Nationaal SportOnderzoek 2018. Voor dit onderzoek is in mei 2018 via het panel van GfK een representatieve groep van 2.351 Nederlanders van 15-79 jaar ondervraagd.

De belangrijkste bevindingen zijn: in de afgelopen twaalf maanden heeft twaalf procent van de Nederlandse huishoudens een lidmaatschap van een sportvereniging opgezegd. Negen procent beëindigde in deze periode een lidmaatschap van een fitnesscentrum. Bij beide typen lidmaatschappen is in circa één op de vijf gevallen de prijs (te duur) de belangrijkste reden. Vaker wordt de sport niet meer leuk gevonden of wordt er te weinig van het lidmaatschap gebruikgemaakt. In meer dan de helft van de huishoudens waarbij een lidmaatschap van een sportvereniging of fitnesscentrum is opgezegd, gaat dat gepaard met minder uren sporten.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Opzeggen sportlidmaatschap: motivatie en implicaties voor verband en frequentie sportdeelname, factsheet 2018/19

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Paul Hover
Peter van Eldert
Willem de Boer

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fitnesscentra
huishouden
lidmaatschappen
sportverenigingen