Visie & Beleidsplein

Duurzaamheidsmaatregelen bij sportverenigingen (2018)

factsheet 2018/21

Kalmthout, J. van (2018). Duurzaamheidsmaatregelen bij sportverenigingen (2018): factsheet 2018/21. Utrecht: Mulier Instituut.

In dit factsheet van het Mulier Instituut wordt ingegaan op duurzaamheidsmaatregelen bij sportverenigingen. 

Verenigingen uit het MI Verenigingspanel die beschikken over een eigen sportaccommodatie en/of kantine zijn in het voorjaar van 2018 bevraagd over hun huidige en toekomstige duurzaamheidsmaatregelen. In totaal werkten 317 verenigingen mee. 

De belangrijkste bevindingen omtrent duurzaamheid zijn:

  • De helft van de Nederlandse sportverenigingen met een eigen accommodatie en/of kantine heeft de afgelopen vijf jaar in energiebesparende maatregelen of duurzame energieopwekking geïnvesteerd. De verenigingen investeerden het vaakst in verlichting (74%), gevolgd door zonnepanelen en/of zonnecollector (33%) en isolatie (27%).
  • De helft van de verenigingen met een eigen accommodatie is bekend met deze regeling en een derde daarvan heeft de afgelopen jaren een subsidieaanvraag gedaan. De meeste aanvragen werden voor zonnepanelen (71%), sportveldverlichting (29%) en binnenverlichting (27%) ingediend. Over het algemeen worden de aanvragen toegekend.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Duurzaamheidsmaatregelen bij sportverenigingen (2018), factsheet 2018/21

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Janine van Kalmthout

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

duurzaamheid
energiebesparing
sportverenigingen