Visie & Beleidsplein

Onder ons

de overheid en het onvermogen om integratie af te dwingen bij voetbalclubs

Slobbe, M. van (2019). Onder ons: de overheid en het onvermogen om integratie af te dwingen bij voetbalclubs. Almere: Parthenon.

Hoe komt het toch dat ledengroepen bij sportclubs zich zo moeilijk kunnen onttrekken aan wederzijdse uitsluiting en etnische stigmatisering?

Onderzoeker Michel van Slobbe mengde zich in het kader van zijn promotie-onderzoek drie jaar lang onder de leden van een Utrechtse voetbalclub in een multi-etnische stadswijk: de "Voetbalvereniging Onder Ons'.

Zijn interviews en verslagen van herkenbare en soms tenenkrommende situaties laten zien hoe de vereniging – ondanks welwillende leden en behulpzame gemeenteambtenaren – gaandeweg uiteenvalt door gedoe over bier en thee in de kantine, een knokpartij en een ruziënd bestuur.

De 24 duizend sportverenigingen in Nederland kennen een sterk "onder ons' karakter. Met het oog op een "vitale samenleving' zien de overheid en NOC*NSF deze vrijwilligersorganisaties graag als ontmoetingsplaatsen waar burgers samen sporten en hun verschillen overbruggen. Maar het omvormen naar open en gemengde clubs levert vaak onbedoeld problemen op.

Uitgever(s): Parthenon,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Michel van Slobbe

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

besturen
cultuurverschillen
sportverenigingen