Visie & Beleidsplein

Nederland evenementenland?

advies strategische agenda en beleidskader sportevenementen

Nederlandse Sportraad (2019). Nederland evenementenland?: advies strategische agenda en beleidskader sportevenementen. Nederlandse Sportraad.

In dit advies van de Nederlandse Sportraad wordt een Nationale sportevenementenagenda aangeraden.

Met een gezamenlijke Nationale Sportevenementenagenda kan meer rendement worden gehaald uit terugkerende en eenmalige sportevenementen. Het kabinet speelt daarbij een richtinggevende, verbindende en faciliterende rol.

Verder adviseert de Nederlandse Sportraad een track record op te bouwen van aansprekende sportevenementen om zo van Nederland een echt evenementenland te maken. Hier kan het beste worden geïnvesteerd in multi-sport/multi-city-sportevenementen. Door sportevenementen te spreiden, kunnen inwoners in het hele land van sportevenementen genieten. Bovendien wordt de samenwerking tussen partijen bevorderd en de gezamenlijke kennis en ervaring verder opgebouwd. Samenwerking is cruciaal om in de toekomst aansprekende sportevenementen binnen te kunnen halen.

Ook adviseert de raad sportevenementen van internationale allure die jaarlijks in Nederland worden georganiseerd, zoals de TT in Assen of de Nijmeegse Vierdaagse, als sporterfgoed te betitelen. Op die manier wordt erkend dat deze evenementen van hoge kwaliteit zijn en van bijzondere waarde voor Nederland. Erkenning als sporterfgoed kan helpen bij (duurzame) financiering en efficiënte facilitering door de overheid.

Daarnaast adviseert de NLsportraad om het idee van een fonds en/of een garantiefonds voor sportevenementen verder uit te werken, waarmee de publiek-private samenwerking rond sportevenementen verder wordt gestimuleerd.

Uitgever(s): Nederlandse Sportraad,

Download(s)

Aanbiedingsbrief Nederland evenementenland?

Download PDF

Advies 'Nederland evenementenland?'

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Nederlandse Sportraad

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

rijksoverheid
sportevenementen
topsportevenementen