Visie & Beleidsplein

Behoefte aan overdekt openbaar zwemwater in De Fryske Marren, nu en in de toekomst

Floor, C., Wezenberg-Hoenderkamp, K., Spreen Brouwer, T., & Brouwer, L. (2018). Behoefte aan overdekt openbaar zwemwater in De Fryske Marren, nu en in de toekomst. Utrecht: Mulier Instituut.

In opdracht van de gemeente De Fryske Marren hebben het Mulier Instituut en TREEM de zwemwaterbehoefte nu en in de toekomst (2025-2035) in deze gemeente onderzocht.

Bij dit onderzoek is gebruik gemaakt van een planningsinstrument voor zwemwater. Dit planningsinstrument, ontwikkeld door Mulier Instituut, KNZB en TREEM, geeft op basis van onder andere capaciteiten, bevolkingsgegevens en bezoekaantallen inzicht in het benodigde zwemwater, voor nu en in de toekomst.

Het onderzoek laat zien dat het zwembad Swimfun in de gemeente De Fryske Marren een sterk recreatief karakter heeft, maar ook een maatschappelijke rol wil vervullen door leszwemmen, doelgroepenlessen en banenzwemmen aan te bieden. Het is daarom van belang dat kritisch naar de programmering van het zwembad wordt gekeken.

Aanbevolen wordt ook om te kijken naar de mogelijkheid om de temperatuur van het zwemwater van het wedstrijdbassin in Ny Sudersé te verlagen en het daarmee geschikter te maken voor intensieve activiteiten van zwemverenigingen.

De semi-private zwembaden in de gemeente zijn van belang voor het zwemonderwijs. Door het plattelandskarakter van de gemeente is de reistijd naar de openbare zwembaden soms lang. De semi-private zwembaden in de kleinere kernen zijn dan een goed alternatief om leszwemmen in aan te bieden.

Uitgever(s): Mulier Instituut, TREEM,

Download(s)

Behoefte aan overdekt openbaar zwemwater in De Fryske Marren, nu en in de toekomst

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Corry Floor
Karin Wezenberg-Hoenderkamp
Thijs Spreen Brouwer
Luka Brouwer

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

binnenzwembaden
buitenzwembaden
gemeentelijke zwembaden
openluchtzwembaden
schoolzwemmen
zwemlocatie
zwemmen
zwemwater