Visie & Beleidsplein

Mogen ouderen ook meedoen

(2004). Mogen ouderen ook meedoen. Den Haag: Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

De RMO concludeert dat burgers om verschillende redenen graag maatschappelijk actief zijn. Daarom is het de kunst om institutionele randvoorwaarden te creëren waardoor mensen hun wensen kunnen omzetten in een activiteit die bij hen past. Om ouderen de kans te geven volwaardig mee te gaan of blijven doen in de samenleving, stelt de RMO vijf ontwikkelingslijnen voor: 

  • participatie subsidiëren: In plaats van uitkeringen te koppelen aan inactiviteit, zouden ze aan activiteit gekoppeld moeten worden. 
  • investeren in elkaar opvolgende banen: Mensen zouden eerder in hun loopbaan naar een baan kunnen overstappen die ze langer kunnen behouden. De overheid kan de switchkosten op een aantal manieren verlagen. 
  • de grens van 65 jaar te lijf gaan: Zonder de rechten te veranderen die op de 65ste verjaardag ingaan, zijn er veel mogelijkheden om ouderen ook na hun 65ste te laten participeren in betaalde en onbetaalde activiteiten.
  • loopbaan verlengen: Meer in het algemeen zou de overheid randvoorwaarden kunnen scheppen waardoor mensen hun werk niet in een soort snelle sprint organiseren. Ze kunnen betaalde en onbetaalde activiteiten naar eigen inzicht gelijkmatiger over hun leven spreiden.
  • voorbeelden scheppen: De overheid moet zelf voorbeelden scheppen van arbeidsomgevingen - bijvoorbeeld in de zorg - waarin ook mensen van boven de 65 jaar werkzaam zijn.

Uitgever(s): Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO),

Download(s)

Mogen ouderen ook meedoen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.


Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

arbeid
ouderen
samenleving
vrijwilligerswerk