Visie & Beleidsplein

Waarde van Parklopen

Schoemaker, J. (2016). Waarde van Parklopen. Nijmegen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Parklopen is een nieuw concept dat in het voorjaar van 2016 in het Sonsbeekpark al zesmaal is georganiseerd. Elke maand startten 100 tot 150 lopers gezamenlijk aan een uitgezette route van drie kilometer. Elke deelnemer loopt in zijn eigen tempo naar de finish. Parklopen is nadrukkelijk geen wedstrijd. De tijd en deelnamen worden wel geregistreerd door middel een zelf uitgeprint startnummer. Dit nummer wordt met een mobiele applicatie op de telefoon door vrijwilligers geregistreerd.

De aanname is dat Parklopen goed aansluit bij inwoners die graag willen (beginnen met) bewegen, maar veel drempels ervaren bij het aansluiten bij bestaande loopclubjes. Het doel is om voor deze groep een laagdrempelig alternatief aan te bieden waarbij wel samen wordt bewogen in een natuurlijke omgeving. Echter de flexibiliteit en toegankelijkheid voor deelname is groot (sport light).

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is nauw betrokken bij de opzet van Parklopen. Een stagiair vanuit de HAN heeft in het voorjaar een onderzoek uitgezet onder deelnemers om de waarde voor de deelnemers en de samenleving beter in beeld te krijgen. In deze rapportage zijn de belangrijkste uitkomsten samengevat.

Uitgever(s): Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN),

Download(s)

Waarde van Parklopen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jelle Schoemaker

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

evaluatie
hardlopen