Visie & Beleidsplein

Marathon Amersfoort 2019

resultaten deelnemersonderzoek

factsheet 2019/20

Hover, P., & Eldert, P. van (2019). Marathon Amersfoort 2019: resultaten deelnemersonderzoek, factsheet 2019/20. Utrecht: Mulier Instituut.

De factsheet ‘Marathon Amersfoort 2019’ van het Mulier Instituut bevat informatie over het eet- en beweeggedrag van de deelnemers aan dit hardloopevenement, dat plaatsvond op 16 juni 2019.

De data voor dit onderzoek zijn verzameld met een online vragenlijst in de periode juni-juli 2019. De doelgroep bestond uit deelnemers van 18 jaar en ouder die aan het hardloopevenement meededen. 947 deelnemers hebben een volledige vragenlijst ingevuld.

De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Circa een derde van de deelnemers (29%) van de Marathon Amersfoort 2019 verwacht in de 12 maanden na het evenement, door deelname aan het evenement, minder vet, suiker en/of zout te eten. Daarnaast verwacht 25 procent van de deelnemers door deelname aan het evenement minder alcohol te drinken en 28 procent minder te roken.
  • In de 12 maanden voorafgaand aan het evenement is door de deelname aan het evenement 24 procent van de deelnemers minder vet, suiker en/of zout gaan eten, 37 procent minder alcohol gaan drinken en 30 procent minder gaan roken.
  • Zonder deelname aan het evenement zou 54 procent van de deelnemers aan de Marathon Amersfoort minder gesport hebben in de 12 maanden voorafgaand aan het evenement.
  • 89 procent van de deelnemers beveelt het evenement aan.

Het onderzoek maakt onderdeel uit van het project Run for Health, dat wordt gefinancierd door het Erasmus+-programma van de Europese Commissie. Het project wil sporten, bewegen en maatschappelijk welzijn bevorderen door de organisatie van hardloopevenementen.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Marathon Amersfoort 2019: resultaten deelnemersonderzoek, factsheet 2019/20

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Paul Hover
Peter van Eldert

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gedrag
gezondheidsgedrag
hardlopen
marathon