Visie & Beleidsplein

Beweeggedrag van kinderen in tijden van corona

Slot-Heijs, J.J., Jonge, M. de, Lucassen, J.M.H., & Singh, A.S. (2020). Beweeggedrag van kinderen in tijden van corona. Utrecht: Mulier Instituut.

Sinds half maart 2020 heeft Nederland maatregelen genomen om ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het doel van dit onderzoek uitgevoerd door het Mulier Instituut, is het in kaart brengen van de gevolgen van de intelligente lockdown op het beweeggedrag van kinderen in de leeftijdsgroep 4 t/m 11 jaar.

Bij 750 ouders, deelnemers van het online panel van Ipsos/GfK, is een online vragenlijst verspreid. Het onderzoek vond plaats tijdens de lockdown van 21-27 april 2020, toen de scholen gesloten waren en er geen georganiseerde sport- en speelmogelijkheden waren.

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • 42% van de ouders schat in dat hun kind in het voorjaar van 2020 minder beweegt dan normaal in het voorjaar. Een kwart van de ouders schat in dat hun kind meer beweegt (25%) en een derde schat evenveel (33%).
  • Het lijkt er op dat het verschil in beweegtijd tussen de minst en meest bewegende kinderen tijdens de intelligente lockdown groter is geworden. Van de groep kinderen die normaal weinig beweegt is 38% in het voorjaar 2020 nog minder gaan bewegen.
  • 58% van de ouders ervaart belemmeringen in het stimuleren van hun kind om voldoende te (blijven) bewegen, zoals gebrek aan tijd (22%) of gebrek aan energie (20%).
  • Het aandeel ouders dat inschat dat hun kind normaal in het voorjaar niet of maximaal 5 uur per week buitenspeelt (52%) is in voorjaar 2020 even groot (55%). Het aandeel kinderen dat volgens ouders meer dan 15 uur per week buitenspeelt is verdubbeld (8% normaal in het voorjaar, 16% in voorjaar 2020).
  • Over het algemeen vinden de ouders de maatregelen rondom buitenspelen duidelijk, verstandig en haalbaar. Bijna alle ouders laten hun kind buitenspelen (97%).

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Beweeggedrag van kinderen in tijden van corona

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jorien Slot-Heijs
Maxine de Jonge
Jo Lucassen
Amika Singh

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

(buiten) spelen
corona virus
jeugd
kinderen
lichaamsbeweging