Visie & Beleidsplein

Planningsinstrument zwembaden

instrumentarium voor behoeftebepaling aan overdekt zwemwater binnen gemeenten en regio’s

Floor, C., Wezenberg-Hoenderkamp, K., & Hoekman, R.H.A. (2020). Planningsinstrument zwembaden: instrumentarium voor behoeftebepaling aan overdekt zwemwater binnen gemeenten en regio’s. Utrecht: Mulier Instituut.

Het Mulier Instituut heeft in samenwerking met het werkveld een openbaar toegankelijk planningsinstrument ontwikkeld voor het bepalen van de behoefte aan overdekt zwemwater. Dit planningsinstrument maakt gebruik van planologische, empirische, technische en beleidsmatige normen en onderscheidt vijf typen zwemactiviteiten bij het bepalen van de behoefte. Het planningsinstrument is een makkelijk te gebruiken hulpmiddel om vraag en aanbod van overdekt zwemwater, nu en in de toekomst, beter in beeld te brengen.

In het instrument wordt de behoefte aan zwemwater gespecificeerd voor vijf activiteiten: leren zwemmen, zwemsport, banenzwemmen, doelgroepenzwemmen en pretzwemmen. Voor deze activiteiten wordt op basis van openbaar toegankelijk en uitlegbare kengetallen berekend wat de verwachte vraag naar zwemwater is. Hiervoor wordt onder andere gebruikgemaakt van bevolkings- en deelnamecijfers, zwemdiplomabezit, verenigingslidmaatschap en frequentie van zwemactiviteiten. Daarnaast wordt per zwemactiviteit inzicht geboden in het daarvoor aanwezige geschikte zwemwater.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Planningsinstrument zwembaden: instrumentarium voor behoeftebepaling aan overdekt zwemwater binnen gemeenten en regio’s

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Corry Floor
Karin Wezenberg-Hoenderkamp
Remco Hoekman

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

accommodaties
planning
zwembaden
zwemwater