Visie & Beleidsplein

Gevolgen coronacrisis voor schaakverenigingen

Hoeijmakers, R., & Kalmthout, J. van (2020). Gevolgen coronacrisis voor schaakverenigingen. Utrecht: Mulier Instituut.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) heeft het Mulier Instituut verzocht de gevolgen van de coronacrisis voor de schaakverenigingen in Nederland in kaart te brengen.

Voor dit onderzoek zijn de resultaten gebruikt van een breder onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor sportverenigingen in Nederland. Aan het onderzoek hebben 106 schaakverenigingen deelgenomen.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek over schaken zijn:

  • Twee op de tien verenigingsbestuurders (22%) geven aan zich (ernstige) zorgen te maken over de gevolgen van de coronacrisis voor de schaakvereniging. Dit zijn vaker kleine dan grote schaakverenigingen.
  • Ruim twee op de tien schaakverenigingen (21%) verwachten minder nieuwe leden vanwege de coronacrisis en één op de tien schaakverenigingen (9%) verwacht dat bestaande leden hun lidmaatschap vaker gaan opzeggen.
  • 84 procent van de schaakverenigingen geeft aan vertrouwen te hebben in de veerkracht van de vereniging om de gevolgen van de coronacrisis te overleven.
  • Negen op de tien schaakverenigingen (89%) verwachten dat zij aan de lopende financiële verplichtingen kunnen blijven voldoen zonder gebruik te maken van noodmaatregelen.
  • Gemiddeld verwachten schaakverenigingen bij sluiting van de vereniging tot en met 28 april 2020 6 procent van de begrote inkomsten voor 2020 mis te lopen. Mocht de vereniging tot en met juli 2020 zijn gesloten, dan stijgen de gemiddelde verwachte misgelopen inkomsten naar 16 procent van de begrote inkomsten voor 2020.
  • 6 procent van de schaakverenigingen in Nederland geeft aan dat noodmaatregelen, hulp of ondersteuning essentieel zijn om als vereniging de coronacrisis te kunnen overleven.

Klik hier voor het bredere onderzoek 'Gevolgen coronacrisis voor sportverenigingen'.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Gevolgen coronacrisis voor schaakverenigingen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Resie Hoeijmakers
Janine van Kalmthout

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

corona virus
financieel beleid
financiering
schaken
sportverenigingen
verenigingen