Visie & Beleidsplein

Opgroeien & opvoeden in vloeibare tijden

lectorale rede Maike Kooijmans

Kooijmans, M.J.B. (2018). Opgroeien & opvoeden in vloeibare tijden: lectorale rede Maike Kooijmans. Tilburg: Fontys Hogeschool Pedagogiek, lectoraat Opvoeden voor de toekomst.

Kinderen en jongeren van nu groeien op in een superdiverse, snel veranderende samenleving, die veel nieuwe kansen biedt, maar ook nieuwe opvoedingsvragen met zich meebrengt. Majeure technologische ontwikkelingen, de digitalisering en globalisering maken dat vaste gewoonten, routines, normen en waarden van weleer onder druk staan. In een zogenoemde ‘vloeibare samenleving’ (naar de socioloog Zygmunt Bauman) zoeken veel ouders en professionele opvoeders nieuwe houvasten, om onze jeugd te begeleiden op hun weg naar volwassenheid.

Het lectoraat Opvoeden voor de Toekomst wil inspelen op kwesties die voortkomen uit die vloeibare samenleving. Opvoedvraagstukken worden daarbij niet op individueel of gezinsniveau aangepakt, maar als collectieve maatschappelijke kwesties geduid. Met deze lectorale rede lanceert Kooijmans haar onderzoeksprogramma voor de komende jaren.

Uitgever(s): Fontys Hogeschool Pedagogiek, lectoraat Opvoeden voor de toekomst,

Download(s)

Opgroeien & opvoeden in vloeibare tijden : lectorale rede Maike Kooijmans

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Maike Kooijmans

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

digitalisering
hoger beroepsonderwijs
jongeren
kinderen
lezingen
opvoeding
samenleving
technologie