Visie & Beleidsplein

Secundaire intersectionele analyse in kwalitatief gezondheidszorgonderzoek

praktische handleiding

Stuij, M., Muntinga, M., Bakker, M., Bendien, E., & Verdonk, P. (2020). Secundaire intersectionele analyse in kwalitatief gezondheidszorgonderzoek: praktische handleiding. Amsterdam: Amsterdam UMC.

Deze handleiding geeft praktische aanknopingspunten om een secundaire intersectionele analyse van kwalitatieve data in gezondheids- (zorg)onderzoek uit te voeren. De focus ligt op de analyse van interviewtranscripten.

Bij een secundaire analyse worden data die met een ander doel verzameld zijn vanuit een ‘nieuw’ perspectief bekeken. De auteurs namen hiervoor interviews af met mensen met een progressieve neuromusculaire spierziekte die in een ander project reeds op inhoud waren geanalyseerd. Tijdens deze ‘tweede ronde’ keken ze in de transcripten specifiek naar de manieren waarop aspecten van gender, levensloop, sociale klasse en disability én hun wisselwerking (interacties) naar voren kwamen.

Leeswijzer: hoofdstuk 2 gaat kort in op de achtergrond van intersectionele analyses en verschillende benaderingen. Hoofdstuk 3 gaat over het voorbereiden van de analyse, vooral wat betreft het selecteren van twee of meer identiteitsaspecten. In hoofdstuk 4 komt het kijken naar jezelf als onderzoeker aan bod: vanaf welke sociale locatie en met welke onderzoeksbril worden de data straks geanalyseerd? Hoofdstuk 5 gaat over het analyseren van de data: het inzoomen op individuele ervaringen en het uitzoomen om deze in de bredere sociaalmaatschappelijke context te kunnen plaatsen. In hoofdstuk 6 handelt over de rapportage en disseminatie van intersectionele bevindingen. Tot slot staan in hoofdstuk 7 enkele voorbeelden ter inspiratie.

Uitgever(s): Amsterdam UMC,

Download(s)

Secundaire intersectionele analyse in kwalitatief gezondheidszorgonderzoek: praktische handleiding

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Mirjam Stuij
Maaike Muntinga
Minne Bakker
Elena Bendien
Petra Verdonk

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

achterstandssituatie
gezondheidsonderzoek
gezondheidszorg
handleidingen
interviews
kwalitatief onderzoek
maatschappelijke ontwikkeling
onderzoeksmethoden