Visie & Beleidsplein

Coronamaatregelen bij buitenzwemplekken

factsheet 2020/32

Floor, C., & Heijnen, E. (2020). Coronamaatregelen bij buitenzwemplekken: factsheet 2020/32. Utrecht: Mulier Instituut.

In mei van 2020 vond een versoepeling van de coronamaatregelen plaats, maar de anderhalvemetermaatregel diende nog steeds nageleefd te worden. In combinatie met het mooie weer in de maand mei rapporteerden de media herhaaldelijk over de drukte bij de stranden, parkeergelegenheden en recreatieplekken.

Voor deze factsheet heeft het Mulier Instituut gemeenten met officiële buitenzwemplekken gevraagd naar de ervaren problemen en getroffen maatregelen.

De publicatie is gebaseerd op een tweede coronapeiling onder gemeenten van het Mulier Instituut in samenwerking met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). De peiling is uitgevoerd in de periode van 30 juni tot en met 21 juli 2020. De factsheet is gebaseerd op de antwoorden van 105 gemeenten (van de 147 gemeenten) die hadden aangegeven te beschikken over één of meerdere officiële buitenzwemplekken.

Dit onderzoek naar het gemeentelijk sportbeleid is onderdeel van de Monitor Sport en corona die het Mulier Instituut met steun van het ministerie van VWS uitvoert.

De belangrijkste conclusies uit de peiling zijn:

  • Zes op de tien gemeenten met een officiële buitenzwemplek geven zelf aan geen problemen bij buitenzwemplekken te ervaren als gevolg van de coronamaatregelen.
  • 26 procent van de gemeenten met een officiële buitenzwemplek ervaart te grote drukte bij de buitenzwemplekken.
  • 19 procent van de gemeenten met een officiële buitenzwemplek heeft problemen met bezoekers die onvoldoende afstand houden.
  • Eén op de vijf gemeenten met een officiële buitenzwemplek geeft aan dat zij geen coronamaatregelen heeft getroffen bij officiële buitenzwemplekken.
  • 10 procent van de gemeenten was tijdens de periode van het onderzoek (eind juni tot halverwege juli) van plan om extra maatregelen te treffen in de zomermaanden.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Coronamaatregelen bij buitenzwemplekken, factsheet 2020/32

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Corry Floor
Eva Heijnen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

buitenzwembaden
corona virus
openluchtzwembaden