Visie & Beleidsplein

Kritiek van de sportieve rede

een filosofische archeologie van de moderne sport

Meeuwsen, S. (2020). Kritiek van de sportieve rede: een filosofische archeologie van de moderne sport. Brussel: VUBPress.

De veel geroemde ‘kracht van sport’ kent helaas ook een keerzijde, waar de sport zich liever van afwendt: geweld, racisme, seksuele intimidatie, doping, matchfixing en ondermijning. Hoe valt deze bijzondere ambiguïteit van de moderne sport te begrijpen? Wat is de betekenis van de spanning tussen de productieve en destructieve krachten in de sport? En is een gezonde evolutie van de moderne sport nog wel mogelijk?

In ‘Kritiek van de Sportieve Rede’, het proefschrift van Sandra Meeuwsen, staan deze vragen centraal. De studie bevat een archeologische analyse van de waarheidsproductie over sport vanuit drie dominante ontologische paradigma’s: de moreel prioritaire ‘sport-als-spel’ mythe, het agonale ‘sport-als-strijd’ paradigma en het verboden discours over ‘sport-als-seks’.

Sandra Meeuwsen promoveerde op 24 september 2020 tot doctor in de Wijsbegeerte en Moraalwetenschappe aan de Vrije Universiteit Brussel.

Uitgever(s): VUBPress,

Download(s)

Kritiek van de sportieve rede : een filosofische archeologie van de moderne sport

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Sandra Meeuwsen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

normen en waarden
proefschriften
sportfilosofie