Visie & Beleidsplein

Maatschappelijke waarde van de Nederlandse topsport

factsheet 2020

Roest, J. van der, Dopheide, M., Balk, L., Elling, A., Rycke, J. de, & Bosscher, V. De (2020). Maatschappelijke waarde van de Nederlandse topsport: factsheet 2020. Utrecht: Universiteit Utrecht.

De prestaties van Nederlandse topsporters spreken tot de verbeelding. Nederland presteert beter dan op basis van de investeringen in het topsportbeleid verwacht zou mogen worden. Veel minder is bekend over de maatschappelijke waarde van de Nederlandse topsport.

In deze factsheet staat de waardering van de Nederlandse bevolking voor de maatschappelijke waarde van topsport centraal. De gegevens van de 0-meting worden hier gepresenteerd. Het onderzoekt maakt deel uit van een groter onderzoek dat in 2020 en 2021 wordt uitgevoerd.

De resultaten zijn:

  • Nederlanders zijn gemiddeld genomen positief over de maatschappelijke waarde van topsport in ons land.
  • De maatschappelijke waarde van topsport wordt vooral gevonden in factoren als geluk, plezier en verbondenheid. Ook zijn veel Nederlanders positief over de commerciële waarde van topsport.
  • Zorgen over de maatschappelijke waarde van topsport zijn er met betrekking tot werkgelegenheid, grensoverschrijdend gedrag en de impact van topsport op het milieu.

Uitgever(s): Universiteit Utrecht, Mulier Instituut, Vrije Universiteit Brussel,

Download(s)

Maatschappelijke waarde van de Nederlandse topsport

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jan-Willem van der Roest
Marit Dopheide
Lisanne Balk
Agnes Elling
Jens de Rycke
Veerle De Bosscher

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

beleving
maatschappelijke effecten
topsport